2 yıl önce İstanbul'da kurulan Genç Denizciler Dayanışma Derneği (GEDDAD) Türkiye'de ilçe olarak ilk temsilciliğini Fatsa'da faaliyete geçirdi. GADDED Fatsa Temsilcisi Gürhan Süreyya Kırmacı Fatsa'da 260 üyeleri olduğunu söyleyerek, Fatsa'nın konumu ve denizcilik alanındaki öğrenci sayısıyla çok önemli olduğunu söyledi. 
Kırmacı: "Denizcilik anlamında hem yüksekokul hem de fakültenin olması, Denizcilik Meslek Lisesi'nin donanım olarak çok üst seviyede olması ve Samsun ve Giresun'da denizcilik alanında yükseköğretimin olmaması nedeniyle Fatsa Karadeniz'de çok geniş bir alana hitap ediyor. Fatsa'da bugün 1000 denizcilik öğrencisi varken bu sayı, yeni açılacak bölümlerle 1500'e çıkacak. Dolayısıyla Fatsa denizcilik alanında bölgenin lideri olacak konumda" dedi.

"Fatsa Karadeniz'in lideri olabilir"
Fatsa'da bir arama kurtarma merkezi kurmayı planladıklarını söyleyen Kırmacı: "Fatsa'ya bir Arama Kurtarma Merkezi ve Deniz Gözlem Evi açmayı planlıyoruz. Deniz gözlem eviyle haberleşme sağlayacağız, aynı zamanda denizcilik öğrencileri eğitim merkezi olacak. Su sporları eğitimi vereceğiz. Arama Kurtarma Merkezimizde de bir Zodyak kurtarma botu, bir jip almak suretiyle deniz ağırlıklı olmak üzere arama kurtarma faaliyetlerine destek vereceğiz. Derneğimiz, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı'yla işbirliği içerisinde çalıştığı için, burada kurduğumuz merkezimizden en az 10 kişiden bir ekip oluşturarak İstanbul'a göndereceğiz. Bu ana ekip üst düzey eğitimlerle arama kurtarma faaliyetlerinde ene unsur olacaklar. Biz yalnızca denizde değil, doğada da arama kurtarma faaliyetlerine katılıyoruz. Arama kurtarma merkezi deniz gözlem evine göre çok daha gelişmiş olmakla birlikte daha fazla ekipman ve maliyet gerektiriyor" diye konuştu.

"Desteğe ihtiyacımız var"
Deniz gözlem evi için limandan yer sözü aldıklarını belirten Gürhan Kırmacı: "Deniz gözlem evi ile ilgili limandan yer sözü aldık. Mart ayına kadar açmayı planlıyoruz. Deniz gözlem evi ve arama kurtarma merkezi için Fatsa'da ve Ordu'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını, belediyeleri, özel şirketleri, dernekleri ziyaret ederek kendimizi ve faaliyetlerimizi anlatarak destek isteyeceğiz. Arama Kurtarma Merkezi kurduğumuz takdirde Fatsa, arama kurtarma faaliyetlerinde Karadeniz'in merkezi konumuna gelecek. Ayrıca Büyük Fatsa Limanı Projesi de valilik tarafından plana alındığı için büyük bir limana bir arama kurtarma merkezi gerekir. Merkezimizi kurmak için desteğe ihtiyacımız var. Bunu da ziyaretlerimizde isteyeceğiz. Böyle önemli bir merkeze kimsenin 'destek veremeyiz' diyeceğini düşünmüyoruz. Denizcilik öğrencileri ve mezunları olarak arama kurtarma merkezi ve deniz gözlem evinin Fatsa için büyük bir adım olacağına inanıyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilişim