Sakın fidye vermeyin    

Somali’de korsan limanı olarak bilinen Eyl’in güvenliğinden sorumlu Puntland eyaleti Emniyet Genel Müdürü General Ganni, "Türkiye ile beş dakikada korsanların işini bitiririz. Sakın fidye vermeyin. Korsanlığı teşvik edersiniz" dedi.

YEMEN sahillerinde seyrederken 15 gün önce Somalili korsanlar tarafından 20 Türk mürettebatı ile birlikte kaçırılarak Eyl Limanı’na demirlettirilen "Yasa Neslihan" adlı geminin akıbetiyle Somali merkezi hükümeti değil, 10 yıl önce özerkliğini ilan eden kuzeydoğudaki Puntland eyaleti ilgileniyor.

Korsan limanı olarak bilinen Eyl de bu eyaletin sınırları içinde. Eyl’in güvenliğinden sorumlu Puntland eyaleti Emniyet Genel Müdürü General Ganni Muhammed Hacı Abdi, Hürriyet’e şöyle konuştu: "Türkiye ile beş dakikada korsanların işini bitiririz. Sakın fidye vermeyin. Korsanlığı teşvik etmiş olursunuz" dedi. Fransızlarla operasyon yaptığını belirten Ganni, Türkiye ile birlikte de operasyon yapmaya hazır olduklarını vurguladı ve "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül veya Başbakan Tayyip Erdoğan bizimle temasa geçsin işi bitirelim. Türk Özel Kuvvetleri’nin şöhretini biliyorum. Operasyon 5 dakikada biter. Türkiye, Fransa gibi yapmalı. Fransız hükümetinin iznini aldıktan sonra, Fransız askerler buraya geldi ve birlikte 4-5 operasyon yaptık. Gemilerini kurtardık. Korsanları teslim aldık. Fransızlarla birlikte yakaladığımız 9 korsan şu an Bossaso’da hapiste."

Korsanlar kurşundan anlar

General Ganni, başta İtalya olmak üzere birçok Nato deniz üssünde bulunmuş ve korsanlara karşı operasyonlar için özel eğitim görmüş. General bana, geceyarısı evine giderken iki korsanın sıktığı kurşunlarla delik deşik olmuş vücudunu gösterirken, şunları anlattı: "Cibuti’de hastanede uzun süre kaldım. Ölümden döndüm ama korsanlarla mücadeleden vazgeçmeyeceğim. Bir Somali gemisini kaçırmışlardı. Operasyon yaptım. Bir adamım öldü ama 3 korsan da ölünce teslim oldular. 12 rehine kurtuldu. Korsanların anlayacağı dil, kurşundur. Onlara fidye vermek, korsanlığı teşvik etmek olur."

Rehin Türk denizcilerin ailelerinin perişan olduğunu hatırlatıp, ’fidye verilmeyince ya korsanlar bu gemicileri öldürmeye kalkarsa’ diye sordum. General Ganni, ’Korsanlar sadece para peşinde. Para alamayacaklarından emin olurlarsa gemicileri bırakırlar. Onlara bir şey yapmazlar’ yanıtını verdi.

Fransızlarla yaptık

Somali’deki merkezi otoriteden bağımsız olarak Puntland eyaleti adına konuşan Ganni, Türkiye’ye birlikte operasyon önerisinde bulundu: "Fransızlarla yaptık. Türkiye ile de birlikte operasyon yapmaya hazırız. Gül veya Erdoğan bizimle temasa geçsin işi bitirelim."

Sahte dolar verelim sonra gazla bayıltalım

"Türk gemisi 15 gündür sizin bölgede. Onu kurtarmak için bir şeyler yaptınız mı?" sorumuza General Ganni, "Güvenlik güçlerimiz şu anda korsanları izliyor" yanıtı vererek, Türkiye’den müdahale talebi gelmediği için, şu an tetikte beklediklerine dikkat çekti. Somali’de korsanlara karşı generale, Türk gemisini kurtarma için nasıl bir operasyon düşündüğünü sordum. Yanıtı şöyle:

’Çeşitli yöntemler var. Ya denizaltından ya da helikopterden gemidekileri uyutacak gaz sıkabiliriz. Onlar gazın etkisiyle bayılınca, gemiyi ele geçiririz. Biz genellikle operasyonları dolarları verdikten hemen sonra yaparız. Tabii ki sahte dolar veririz. Yeter ki Türkiye bizden işbirliği istesin." 

Editör: TE Bilişim