EYLEMCİ VAPUR KAPTANLARINA CEZA İKAZI

Vapur kaptanlarına, Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne bağlı Şehir Hatları İşletmesi'ne ait vapurların devrini protesto amacıyla sürdürdükleri eylemde "siren çalarak gürültü kirliliğine neden olmaya devam ettikleri takdirde" para cezası uygulanacağı duyuruldu.

Türkiye Denizciler Sendikası'nın, TDİ Şehir Hatları İşletmesi vapurlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devrini protesto için başlattığı oturma eylemi sürüyor. Bu arada, İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, vapur kaptanlarının protestoya destek amacıyla sabahın erken saatlerinde yolcu alıp bırakırken yaptıkları siren eylemleriyle ilgili özellikle sahil kesiminde oturan vatandaşlardan çok sayıda şikayet geldiği gerekçesiyle, “siren çalınmaması” konusunda TDİ Şehir Hatları İşletmesi'ne uyarı yazısı gönderdi. Yazıda, “gürültü kirliliğinin devam etmesi durumunda gemi kaptanlarına 300 YTL (300 milyon TL) cezai işlem uygulanacağını” bildirildi.

Şehir Hatları İşletmesi yetkilileri de, “eylemin Türkiye Denizciler Sendikası'nın aldığı karar uyarınca yapıldığını, vapurların siren çalımını önlemek için kurum olarak herhangi bir işlem yapamadıklarını” kaydettiler. Yetkililer, vapurların İstanbul'da 46 iskeleden günde ortalama 1200 sefer gerçekleştirdiğini vurguladılar.

Türkiye Denizciler Sendikası Genel Kalebet Başkanı Turhan Uzun ise “gemi kaptanlarının demokratik haklarını kullandığını” savunarak, “siren eyleminin süreceğini” söyledi.

“PERSONELİN ÇOĞU EMEKLİLİĞİ HAK ETTİ”

Bu arada Şehir Hatları İşletmesi yetkilileri, “vapurların devrine ilişkin prosedürün devam ettiğini” bildirdiler.

“Halen kurumda limanlar dahil 2 bin 300 civarında kişinin istihdam edildiğine, bunların yaklaşık 1500'ünün emekliliği hak ettiğine” dikkat çeken yetkililer, vapurların devriyle birlikte 3'ü yönetici, 135'i kaptan olmak üzere toplam 138 kişinin Büyükşehir Belediyesi'ne geçeceğini anlattılar.

Yetkililer, “kalan 700'e yakın kişinin ise mağdur edilmeyeceğini” vurgulayarak, “sendikanın 'emekliliği gelenlerin durumuna' ilişkin şikayetlerinin bulunduğunu” hatırlattılar.

Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı Uzun ise “vapurların devrinin, daha önce İzmir'de olduğu gibi İstanbul'da da personeliyle yapılması gerektiğini” belirtti.

“Şehir Hatları İşletmesi'nde 1500'ün üzerinde çalışanın emekliliği hak ettiği” yolundaki açıklamayı doğrulayan Uzun, “Ancak can ve mal güvenliği açısından denizcilikte tecrübe önemlidir. Personelimiz vapurlarla birlikte devredilsin. Emekliliği gelen bu personel, Büyükşehir Belediyesi'nde yerine gelecek olanları yetiştirdikten sonra emekliye sevk edilebilir. Bu 1 yıl da olur, 2 yıl da olur. Süre konusunda bir önerimiz yok” diye konuştu.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim