Antalya açıklarında Ericson adına kablo döşeyen İtalyan gemisi Explora'nın petrol aradığı iddiası doğru çıkmadı. Şirketin yöneticisi Ramella "20 gün daha buradayız" dedi

İtalyan araştırma gemisi Explora'nın Kıbrıs açıklarında Türkiye adına petrol araştırmaları yaptığı yönünde Yunan basında yayımlanan haberler asparagas çıktı. İtalya'nın liman kenti Trieste'deki İtalyan Ulusal Oşinografi ve Deneysel Jeofizik Enstitüsü'nün Müdürü Riccardo Ramella, SABAH'a yaptığı açıklamada, hiçbir petrol araştırma çalışmasına katılmadığını söyledi. Geminin Antalya açıklarında Ericsson şirketi adına telekom kablosu döşediğini belirten Ramella, 18 Eylül'den bu yana Antalya'da çalışan OGS Explora'nın 20 gün daha Türk karasularında kalacağını söyledi. Ramella, bu tip çalışmalar için İtalyan Dışişleri Bakanlığı'ndan izin almadıklarını, sadece ilgili ülkenin karasularında gezebilmek için izne ihtiyacı olduklarını belirtti. Ramella, "Biz seyirlerimizle ilgili İtalyan Dışişleri Bakanlığı'nı gayrı resmi bilgilendiriyoruz, ancak bu izin almak anlamına gelmez" dedi. Ramella sözlerini şöyle sürdürdü: "Araştırma yapan bir kurumuz. Geçen yıl Exxon firması ile Karadeniz'de petrol araştırması yaptık. Yine geçen mart ayında, Akdeniz'de İtalya ve Yunanistan arasında telefon hatlarının döşenmesi ile ilgili bir çalışma yaptık. Bunun için de Şubat 2011'de Türk yetkililerden gerekli izinleri aldık."

PETROL TALEBİ YOK

Kıbrıs çevresinde petrol araştırması yapılması yolunda Türk yetkililerden bir talep gelmediğini dile getiren Ramella, ayrıca İtalyan Dışişleri Bakanlığı'nın da Yunanistan'dan gelen bir nota üzerine bu çalışmaların durdurulmasını istediği haberlerinin de gerçeği yansıtmadığını belirtti. Ramella, bir araştırma enstitüsü olarak böyle bir talep geldiği takdirde bunun da değerlendirileceğini söyledi. Yunan basını, Güney Kıbrıs'ın sondaj çalışmalarına misilleme olarak Türkiye'nin Koca Piri Reis araştırma gemisini bölgeye göndermesinin ardından, İtalyan bandıralı Explora araştırma gemisinin kiraladığını ve bu geminin petrol araştırmaları yaptığını yazmıştı.

Editör: TE Bilişim