ESTONYA'da İkinci Sınıf Mıyız?

Estonya Makamları; Talinn Limanına gelen M/V Feride gemisinin mürettebatını limana çıkarmadı; yardımcı olmaya çalışan Türk Diplomatı da şikayet etti...

DenizHaber'in edindiği bilgilere göre olay şöyle cereyan etti:

  • Talinn limanına giden M/V Feride gemisinin mürettebatının tam ve geçerli gemiadamları begeleri Eston Sınır Muhafızlarınca kabul edilmedi. Bunun için belgelerin yetersiz ve geçersiz olduğu iddia edildi.  Mürettebatın tümü T.C. vatandaşı olduğu halde hiçbirine kıyıya çıkış izni verilmedi.
  • Gemi kaptanı Cahit Güngördü çok yerinde bir hareketle Estonya Büyükelçiliğimizi telefonla arayarak oradaki ilgiliye durumu bildirdi, Eston makalarınca ayrımcı ve onur kırıcı bir muameleye maruz kaldıklarını belirtti, sorunun giderilmesini talep etti..Türk diplomatı  Türk vatandaşlarının ifadelerini temel alarak, şikayetlerine sebep olan sorunun giderilmesi için çaba gösterdi.
  • Gemi kaptanı Cahit Güngördünün şikayeti üzerine, Estonya Büyükelçilik görevlisi Dışişleri Bakanlığının ilgili merkez birimleri ve Denizcilik Müsteşarlığı  gerekli temaslarda bulundu. Bu arada sorunun çözümü amacıyla Estonya Dışişleri Bakanlığı'nın ilgili dairesinin yetkilisi ile görüştü. Ancak Eston yetkili konuya son derece ilgisiz Sultanbet ve kayıtsız yaklaştı, Sınır Muhafızlarıyla gerekenden daha geç temas etti ve aracı ve yardımcı olmaktan ziyade, Sınır Muhafızlarının ayrımcı ve keyfi tutumunu devam ettirdi. Yine de girişimler neticesinde iki gün sonra gemi mürettebatına geçici kıyı izni alınabildi.
  • Türk denizcilerinin haklarının aranması; buna pek de alışık olmayan Estonya makamlarının dengesini bozdu. Türk diplomat büyükelçiliğe şikayet edildi. Büyükelçiliğimiz bu şikayet üzerine inceleme başlattı.
  • Konu Denizcilik çevrelerinde büyük hayal kırıklığı ve infial yarattı.

Estonya'nın bu uygulamasının münferit olmadığını belirten denizciler; "Her zaman Estonya'da bu sorunları yaşıyoruz. Bu defa başımızı dik tutarak hakkımızı arayan bir Büyükelçilik görevlisiyle karşılaştık.  Onun da cezalandırılmasını içimize sindiremiyoruz" diyorlar.

DenizHaber'in edindiği bilgiye göre;  Türk Büyükelçilik Görevlisinin Eston yetkili ile yapmış olduğu temaslarda gösterdiği çabalarda, Estonya'nın taraf olduğu uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerini hatırlatmak üzerine yoğunlaştığı, telefon görüşmelerinin bant kayıtları Estonya Dışişleri Bakanlığının bilgisine açık olmakla birlikte, anılan kurum sözkonusu bilgileri değerlendirmeye almaktan imtina ettiği; bunun sebebinin de yapılan temaslarda iddia edilenin aksine ağır ifadeler kullanılmamış olduğu gerçeğinin açığa çıkması endişesinin yattığı öğrenildi.

DenizHaber'in ulaştığı Dışişleri uzmanları;  Farklı vesilelerle T.C. vatandaşlarına ayrımcı, hatta ırkçı muamelede bulunduğu kanıtlanabilir örneklerle sabit olan Estonya makamlarının, Türk vatandaşlarının haklarını korumakta gösterilen ısrar ve tavırlarının yasal dayanaktan yoksun olduğunun ispat edilmesinin Eston makamlarında rahatsızlık yarattığı, bu rahatsızlığın sebebinin, Feride gemisinin mürettebatının karaya çıkış iznini alınmasının, gelecekte Eston limanlarına gelecek Türk gemilerinin mürettebatlarına da aynı iznin sağlanması konusunda örnek teşkil edecek olması olduğunu dile getirdiler.

Aslında Türk Diplomasisinin bir başarısı sayılması gereken bu olayın isimsiz kahramanını DenizHaber olarak kutluyoruz; bu çerçevede tüm denizcilerimizin dış limanlarda haklarının aranması adına örnek bir olay olarak bilinmesini diliyoruz.

DenizHaber; ilgili bütün taraflara söz hakkı tanıyarak konuyu takip etmeye devam edecek.

(DenizHaber.Com Özel)

Editör: TE Bilişim