Gümrük Müsteşarı Bülent Ertem yaptığı açıklamada, “Kuzey Irak, Kürdistan, Kürdistan Bölgesel Hükümeti” adına gönderilecek hiçbir malın geçişine izin verilmeyeceğini söyledi. Güney Kore yetkilileri, Irak’ta bulunan kendi ülkelerinin askerleri için malzemelerin gönderildiğini öne sürmesine karşın, ilgili makamlar malın bu haliyle gönderilmemesinde kararlı olduklarını belirttiler.

Yetkililer, Güney Kıbrıs’ta postaya verilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gönderilmek istenen bir mektubun, “böyle bir ülke olmadığı” gerekçesiyle gönderilmediğini hatırlattılar. Irak’ın Kuzeyi’ne “Kuzey Irak” denilerek orada bir devletin meşrulaştırılmak istendiğine dikkat çeken bazı yetkililer,  Devletin ilgili makamlarının bu konuda gerekli duyarlılığı göstermesi için daha önvce yayınlanan genelgeler de bulunduğunu kaydettiler.

ALICI: KERİM SİNCARİ

"Kürdistan Bölgesel Hükümeti İçişleri Bakanlığı- Kürdistan" adresi belirtilerek Karim Sincari adına gönderilen "diplomatik kargo", gemiyle Kocaeli-Derince limanına geldi. Ancak, Türk Gümrük yetkilileri, “böyle bir ülke tanımıyoruz” dediler ve malın çıkışına izin vermediler.

Güney Kore’den gönderilen kargolardaki malzemelerin Kürt yönetiminin oluşturmaya çalıştığı askerler için değil, Irak’ta görev yapan Güney Koreli askerler için gönderildiği iddia edildi.

Irak’ın Erbil kentine gönderilmek istenen ancak Erbil’in Irak’ta olduğu belirtilmediği için çıkış izni verilmeyen malın, gönderilebilmesi için ilgililerinin adres değişikliği yapmalarını, bu yapılmadan malın gönderilmesinin söz konusu olamayacağını belirttiler. Yetkililer, bu düzenleme yapılmamamı shalinde malın Gümrükte kalacağını söylediler.

GÜNEY KORE BÜYÜKELÇİLİĞİ NE DİYOR

Bu arada Güney Kore Büyükelçiliği yetkilileri, sözkonusu malda askeri malzemenin bulunmadığını bildirdiler. Malın adresinin Kürdistan olarak yazıldığını doğruladılar ancak G.Kore devletinin değil özel bir şirketin malı olduğunu söylediler.

Kaynak : Saygı Öztürk  -   Alıntı : Hürriyet

Editör: TE Bilişim