HSBC binasına 93 milyon YTL 
 
TMSF tarafından satışa çıkarılan Levent’teki eski HSBC binasına en yüksek teklifi 93 milyon YTL ile Azeri işadamı Mubariz Mansimov’un şirketi Palmali verdi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından mevcut haliyle açık artırmaya çıkarılan eski HSBC Genel Müdürlük binasına en yüksek teklif, 93 milyon YTL veren Palmali Gemi Hizmetleri’nden geldi.

60 milyon YTL muhammen bedelle satışa çıkarılan Levent’teki eski HSBC Genel Müdürlük binasının ihalesi, dün kapalı teklif ve açık artırma yöntemiyle gerçekleştirildi. İhaleye Palmali’nin dışında Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Şekerbank T.A.Ş. Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı da katıldı. İlk turda en yüksek teklifi 75 milyon YTL ile Şekerbank verirken, açık artırmada Palmali fiyatı 93 milyon YTL’ye taşıdı. 17 bin 678 metrekare kapalı alanı bulunan 11 katlı binada metrekare fiyatı 5 bin 260 YTL oldu. Binanın yer altında da 8 katı bulunuyor.

Geçmişte Demirbank’ın olan bina, 2000 yılında BDDK’nın bankaya el koymasıyla TMSF’ye devredilmiş, 2002 yılında da Demirbank’ı satın alan HSBC’ye kiralanmıştı. 2003 yılı Kasım ayında terör saldırısına hedef olan bina daha önce TMSF tarafından 2 kez satışa çıkarılmış ancak alıcı bulamamıştı. 28 Mart 2006 tarihindeki üçüncü satış ihalesi ise İstanbul 5. İdare Mahkemesinin yürütmenin durdurulması kararı ile iptal edilmişti.

Dünyanın 5 denizcilik devinden birini İstanbul’dan yönetiyor

Palmalİ’nİn sahibi, Azeri kökenli 39 yaşında işadamı Mubariz Mansimov. Petrol taşımacılığından liman işletmeciliğine, futbol kulübü sahipliğinden inşaatçılığa kadar pek çok işle uğraşıyor. Grubun 2006 cirosu 3 milyar doların üzerinde. Bu yıl yüzde 33’lük büyüme hedefleniyor. Denizcilik alanında taşımacılık, gemi satışı ve kiralamasının yanı sıra liman işletmeciliği de yapan grup, Burgaz ve Volga’da Lukoil’e ait iki liman işletiyor. Mansimov, sahibi olduğu Palmali Grubu’yla petrol ve kuru yük taşımacığında dünya devleri arasında. ’Azerbaycan’ın Onassis’i’ ailesiyle birlikte İstanbul’da yaşıyor.

Bugün dünyanın en büyük beş denizcilik şirketinden biri olarak gösterilen Palmali Grubu’nun sahibi, bunu büyük ölçüde Rusya’da yapılan özelleştirmelere borçlu. Bir dönem Rus iç istihbaratında çalışmış eski bir asker. Akatlar’da bulunan beş katlı Palmali Grubu’nun yönetim binası kale gibi korunuyor, özel izinli kişiler haricinde hiç kimse binaya cep telefonu ile giremiyor.

Gemilerde aşçılık yaptı

* 1989’da ordudan ayrıldıktan sonra 1,5 sene gemilerde aşçılık yaptı, yemek en büyük hobilerinden biri.

* İlk olarak150 tonluk balıkçı gemisiyle Türkiye’den bir şirketle çalışmaya başladı.

* Sovyetler’de özelleştirme başlayınca off-shore şirketi açtı ve kuru yük gemisi aldı.

* Halen 104’i kendisine ait olmak üzere, toplam 134 gemisi, 21 ülkede ofisi var.

* Karadeniz’de ve Rusya iç kanallarında, Hazar Gölü’nde petrol ve petrol ürünleri taşımacılığının lideri. En büyük müşterisi BP.

* Tuzla’da tersanesi var, yaklaşık 45 milyon euroluk bir yatırım. Yılda 3 gemi yapıyor.

* Bakü-Ceyhan boru hattıyla Türkiye’ye gelen petrolü sahip olduğu gemilerle 10 yıl boyunca tüm dünyaya dağıtacak.

Adı manken Deniz Akkaya ile anıldı

* Mansimov 22 milyon dolara F1 pilotu Schumaher’den bir Falcon 2000 tipi uçak aldı. Bu uçak ile Azerbaycan’a götürdüğü söyleyen manken Deniz Akkaya ile bir ilişki yaşadığı söylendi. Mavimov evli ve iki çocuk babası.

Ayda 120 saat uçuyor

* Günde en fazla dört saat uyuyor. Ayda en az 120 saat uçuyor, pahalı zevklere karşı zaafı var. İş hayatında ortak sevmiyor, kontrolün sürekli kendisinde olmasını istiyor.

İstanbul FM’i satın aldı

* İstanbul FM’i satın alan Mansimov son olarak Pal Media adlı şirketin çatısı altında 5 milyon dolar yatırımla Pal FM adlı bir radyo kurdu.

Neden Türkiye’de?

Soyadını da değiştirdi

* Palmali’nin yönetimi 1996 yılından beri büyük ölçüde İstanbul’da. Çünkü Türkiye, Mansimov’a ilk şirketini kurduğu Malta’da bile bulamadığı bir avantaj sağlıyor. Türkiye deniz taşımacılığında ikinci sicil gemilere sıfır vergi uyguluyor. Türk vatandaşlığına da kabul edilen Mansimov, nüfus cüzdanını çıkarırken ’Mansimov’ soyadını bırakarak ’Gurbanoğlu’ soyadını aldı.

Yeni projeleri: Hastane kuracak

* Işıklar Holding’in Ulus’taki binasını TMSF’den satın aldı. Buraya 100 milyon euroya Avrupa’nın en modern çocuk ve kadın hastanesini açacak.

* 1.3 milyar dolara Türk bayraklı gemi filosunu büyütecek Palmali, 2008’de merkezini Malta’dan İstanbul’a taşıyacak.

* Ardahan’da tuvaleti olmayan ilkokul haberinden etkilenen Mansimov, modern bir okul yaptırmak üzere harekete geçti.

Beşiktaş’ı seve seve satın alırım

Mansimov’un diğer bir yatırım alanı futbol. Masimov bir röportajında, “Türkiye’de de Beşiktaş’ı çok beğeniyorum. Bence Türkiye’nin en prestijli takımı, satsalar seve seve alırım” demişti. Mansimov, aynı zamanda Azerbaycan’da Lenkeren Hazar adlı takımın da sahibi. Takıma Rasim Kara ve Beşiktaşlı Oktay Derelioğlu’nun transferini de bizzat yaptı. 

Vatan

Editör: TE Bilişim