'Ertuğrul'a İki Bakan Bir Prenses Dalacak
 
Japonya dönüşü fırtınaya yakalanıp 550 denizcisiyle batan ’Ertuğrul Firkateyni’ni kurtarma dalışlarına, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de katılacak.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü, Yapı Kredi Emeklilik, Türkiye Sualtı Arkeoloji Vakfı ve Türk Hava Yolları desteğinde, Japonya’nın Kuşimoto Kenti’ne bağlı Oşima Adası açığında, 13-20 metre derinlikteki batık firkateyne dalışlar Ocak ayında başlayacak. Haşinozaki Deniz Feneri’ne 100 metre mesafede yapılacak dalışlar, yaklaşık 1.5 ay sürecek. Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü Başkanı ve Proje Koordinatörü Tufan Turanlı, bu yılın başlarında ’Ertuğrul’un battığı yerin detaylı haritalarının çıkarıldığını, bulunan eserlerle ilgili çalışmalara başlandığını belirtti. Turanlı, beş yıl sürmesi beklenen Ertuğrul Projesi’yle ilgili şu bilgileri verdi: "Şubat ayı başlarında bakanlarımız Günay ve Tüzmen’e, birlikte Kuşimoto’ya gelmelerini, Pasifik dibindeki ’Ertuğrul’a dalış yaparak çalışmaları incelemelerini, Türk Müzesi’ni ziyaret etmelerini önerdik. Çok sıcak yaklaştılar. İki bakanımızın, bir Japon prensesle fırkateyne dalış yapacağı kesinleşti. Bakan Ertuğrul Günay, yıllardır su altında bekleyen kültür hazinemizin en kısa zamanda gün ışığına çıkarılmasında yardımcı ve destek olacağını söyledi." 


Okyanus 550 şehit aldı

Ertuğrul Firkateyni’i, 1890’da II. Abdülhamit iyi niyet elçisi olarak Japonya’ya gönderdi. 11 ay süren zorlu bir seferin ardından Japonya’ya varan ’Ertuğrul’u, İmparator Meici törenle karşıladı. Tayfun mevsimi olmasına rağmen dönüş yolculuğuna çıkan ’Ertuğrul’, Japonya’nın güneyinde, Oşima Adası yakınında parçalandı, Osman Paşa dahil 550 gemici şehit oldu. Oşima köylüleri 69 denizciyi kurtardı, şehitlerimizi ise toprağa verdi.

Haberler.Com

Editör: TE Bilişim