Ertuğrul fırkateyni su altı kazıları yeniden başlıyor

Japonya’nın Kushimoto kentinde 1890 yılında batan ve 587 denizcimizin şehit olduğu Ertuğrul Firkateyni’nin su altı kazıları yeniden başlıyor.

Mersin Deniz Ticaret Odası’nın (MDTO) ana sponsorluğunda Ertuğrul Firkateyni Projesi kapsamında gerçekleştirilecek dalışları, bugüne kadar su altından gemiye ait 7 bin 650 eser çıkaran Su Altı Araştırmacısı Tufan Turanlı yönetecek.

Ertuğrul Firkateyni Projesi kapsamında 2015 yılında gerçekleştirilecek çalışmalar, MDTO’da düzenlenen basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı. Toplantıya MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Karya Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (BOSAV) Yönetim Kurulu Başkanı, Su Altı Araştırmacısı Tufan Turanlı ile MDTO Genel Sekreteri Korer Özbenli katıldı.

MDTO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, yapacakları çalışmalara ilişkin bilgi veren MDTO Başkanı Lokmanoğlu, Mersinli olan Tufan Turanlı’nın 10 senedir Ertuğrul Firkateyni ile uğraştığını ve ilk dalışları yaptığını söyledi.

İki sene önce de Mersin’de bir sergi açtıklarını anımsatan Lokmanoğlu, Turanlı’nın 15 Ocak 2015’ten itibaren ekibiyle birlikte tekrar dalmaya başlayacağını belirtti. Dalışların, Proje başkanı Turanlı başkanlığında, Türk ve Japon araştırmacılardan oluşan ekiple 15 Şubat 2015 tarihine kadar sürecek dalışlarda batıktan kalan eserlerden bir miktar daha çıkarmayı hedeflediklerini aktaran Lokmanoğlu, aynı zamanda Kushimoto ile Mersin’in kardeş kent olması dolayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın da konuyla yakından ilgilendiğini kaydetti.

Bugüne kadar 4 binin üzerinde dalış yaptığını dile getiren Proje Başkanı Turanlı ise Ertuğrul Firkateyni Projesi’ne Ocak 2004’te başladığını, 2007 yılından bu yana projede bilfiil çalıştığını anlattı. Mersin Deniz Ticaret Odası’nın 2015 yılında ana sponsorluğu üstlendiğini belirten Turanlı, Mersin, geminin battığı Kushimoto ile kardeş kent. Asıl hedefimiz denizi sevdirmek. MDTO ile bundan sonra çalışmaktan büyük gurur duyuyorum, başkana ve tüm ekibe teşekkür ediyorum” dedi.

“BUGÜNE KADAR BATIKTAN 7 BİN 650 ESER ÇIKARDIK”

Ertuğrul Firkateyni’nin batış tarihçesini anlatan Turanlı, 609 denizci ile Japonya’ya giden firkateynin dönüş yolunda 16 Eylül 1890’da Kushimoto’da kayalara çarparak parçalandığını ve sadece 69 denizcimizin kurtulduğunu söyledi. Bu çalışmanın bir dostluk çalışması olduğunu vurgulayan Turanlı, “Türkiye ve Japonya arasında başlayan ilişkileri geliştirmek en önemli hedeflerimizden birisi.

Oradaki çalışmaları da bu ruh içinde sürdürüyoruz. Tüm çalışmalar Türk ve Japon ekip tarafından hazırlanıyor. 2007’de başlayan kazılardan itibaren 7 bin 650 eser çıkardık. Bu eserlerin içinde 100 kiloya yakın büyük gemi parçaları olduğu gibi ufacık çiviler de var. Bunların arasında en çok ilgimi çeken denizcilerimize, subaylarımıza ait olan kalıntılar. Bunların içinde bel tokası, düğmeler gibi birçok eser var. Aşağıda halen bu tür eserler mevcut. Geminin battığı yer 13-15 metrelik bir derinlikte olduğu için her sene esen oradaki tayfun ve fırtınalar ortalıkta olan eserleri darmadağın etmiş. Fakat mağara diye adlandırdığımız ve muhtemelen büyük bir kayanın eserlerin üzerine düştüğü alanda eserler son derece iyi şekilde korunmuş durumda. Çalışmalarımızı o noktada yoğunlaştıracağız. Son çalışmalarda altın paralar, subaylarda olan kalıntılar hep bu yöreden çıktı. Fakat biliyoruz ki, en iyi korunmuş eserler burada ve 2015’teki ana hedefimiz bu mağaraya dalıp oradaki eserleri en başarılı şekilde çıkarmak ve halkımıza sunmak olacak. Birçok eser çıkardık, daha da çıkaracağız” diye konuştu.

Bu eserleri çıkarmanın işin sadece ufak bir kısmı olduğunu ifade eden Turanlı, bunu halkla paylaşabilmenin önemli olduğuna vurgu yaptı. Japonya ve Türkiye’de bu konuda birçok sergi açıldığı bilgisini veren Turanlı, “Yeni çıkaracağımız eserleri de İstanbul’da MDTO ile birlikte Nisan 2015’ten itibaren 3 ay süreyle İstanbul Deniz Müzesi’nden halka sunacağız. Daha sonra geminin battığı gün olan 16 Eylül’de yıl dönümünden itibaren de Mersin Deniz Müzesi’nde sergilenmesi planlanıyor” şeklinde konuştu.

“EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZ ŞEHİTLERİMİZİN ANISINI CANLI TUTMAK”

Projedeki en önemli hedeflerinin, bin bir zorlukla Japonya’ya giden ve orada şehit olan denizcilerimizin anısını canlı tutmak olduğunun altını çizen Turanlı, “Ayrıca, Japonya’da Türkiye’yi tanıtmayı, Japonya ile ticari ve turizm ilişkilerimizi daha da artırmayı hedefliyoruz. Bunu bugüne kadar başarıyla yaptık, bundan sonra da devam edeceğiz. Bugüne kadar 600’ün üzerinde gazete haberi çıkardık. Bugüne kadar 12 milyon 100 bin tirajıyla dünyanın en büyük 2. gazetesi olan Asai’de köşe yazıları yazdım, bu sene 2 milyon 700 bin tirajıyla dünyanın 7. büyük gazetesi olan Sankei gazetesinde 30 gün boyunca yazacağım ve Japonya’ya sesimizi duyuracağım.

Burada Ertuğrul’u anlatacağım fakat benim asıl hedefim ülkemi ve Mersin’i tanıtmak, onlara sevdirmek. Mersin ile Japonya arasında kültür köprüsü oluşturmak da bir başka hedefimiz. Halen bir köprü var, bunu daha fazla pekiştirmek için çalışacağız. 2015 yılında hem Ertuğrul Firkateyni ile hem de Mersin Deniz Ticaret Odası’nın destekleriyle Türkiye’nin en büyük tanıtımı bizim yapacağımıza inanıyorum. Tabi gençlere ve çocuklara denizi sevdirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

2015 yılının çok çok önemli olduğunu da belirten Turanlı, sözlerini şöyle tamamladı: “Çünkü 2015 yılı Ertuğrul Firkateyni’nin batmasının 125. yılı. Aynı zamanda Japonya ile Türkiye’nin diplomatik ilişkilerini kurmalarının 90. yılı. Bu Japonya’da çok büyük etkinliklerle kutlanacak. Türk ve Japon ekip tarafından Ertuğrul Firkateyni ile ilgili bir sinema filmi çekiliyor, Aralık’ta gösterime girecek. Bu filmin de çok büyük ilgi uyandıracağına inanıyorum.”

Konuşmaların ardından Lokmanoğlu ile Turanlı arasında sponsorluk anlaşması imzalandı.

Editör: TE Bilişim