Erteleme kararı denizcileri böldü

TCDD İzmir Limanı’nın özelleştirmesi için açılan ihalede teklif verme süresinin  21 Eylül 2006 tarihine uzatılma kararı, denizcilik sektörünü ikiye böldü.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın duyurusuna göre ilk olarak 4 Ocak 2006 tarihi itibariyle yayınlanan ilanlarla ihaleye çıkılan İzmir Limanı’nın 3. kez erteleme kararı, sektör tarafından da eleştirildi. Denizcilik sektörü temsilcileri, geçen yıl Özelleştirme İdaresi tarafından ihalesi yapılan ancak Danıştay kararına kalan Mersin ve İskenderun Limanı özelleştirmelerinin sonuçlanması sonrasında İzmir Limanı’nın özelleştirilmesinin gerekliliğine dikkat çekiyor. İzmir Limanı ihalesinin sürekli olarak ertelenmesinin sıkıntı yaratacağını belirten sektör temsilcileri, bu konuda gerekli çalışmaların en kısa zamanda tamamlanması gerektiğini söylüyorlar.

“DANIŞTAY ARTIK KARAR VERMELİ”

Deniz Ticaret Odası(DTO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halim Mete, erteleme kararının ihaleyi olumsuz etkilemeyeceğini belirterek, “Sadece gecikme olacak” dedi. İzmir Limanı’nın özel sektör tarafından işletilmesi gerçeğinin anlaşıldığını söyleyen Mete, “Gemiyi suya atarken, gemi yol aldı mı onu kimse tutamaz. Artık özelleştirmeyi kimse durduramaz. Ancak diğer özelleştirilen limanlar ile ilgili hukuki süreçte yaşanan aksaklığın giderilmesi adına erteleme kararı doğru. Göz göre göre aynı hataları devam ettirmemek lazım. Ancak Danıştay’ın da en kısa zamanda karar vermesi gerekiyor” dedi.

“İYİ NİYETLİ BİR KARAR”

Mete ile aynı görüşleri paylaşan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, bu kararın Mersin ve İskenderun Limanı ihalesinde yapılan hataların devam ettirilmemesi adına doğru olduğunu söyledi. Dologh, “Bu gelişmeyi doğal karşılıyorum. Ancak İzmir Limanı için başvuruda bulunacak kurumları olumsuz etkileyebilir. Son dönemde o kadar olumsuz gelişmelere alıştık ki, bu kararı da normal karşılıyorum. İskenderun ve Mersin Limanı’nın özelleştirmesi sonuçlanmadan İzmir Limanı’nın özelleştirilmesi doğru değil. Aslında bu kararda iyi niyet var. Eğer ihale yapılsaydı problem olurdu. Çünkü o zaman bilinmez ve kalın bir sis tabakasında yürünecekti. En azından sisin kalkması bekleniyor. Son iyi, herşey iyi der bir Alman atasözü. Önemli olan başlangıcın değil sonucun iyi olması” diye konuştu.

İzmir Limanı ihalesi için 5 firmanın sadece teklif almasını ve bu rakamın arttırılması için ihaleye teklif verme süresinin uzatıldığına dair değerlendirmeleri de eleştiren Dologh, “Burada küçük bir malı satmıyoruz. Bahsettiğimiz konu milyon dolarlarla ifade ediliyor. Buraya 25 kişinin mi başvurmasını bekliyorsunuz?  Ayaklarımızın yere basması ve gerçekçi düşünmemiz gerekiyor” dedi.

“ÖZELLEŞTİRMEDE 2007 BİLE TEHLİKEYE GİRDİ”

İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Yılmaz, erteleme kararının sektörü üzdüğünü söyledi. Yılmaz, “İzmir Limanı’nın özelleştirmesini bu kadar geciktirmeye kimsenin hakkı yok.  Özelleştirme İdaresi biran önce bu konuyu sonuca bağlamalı. Limanda büyük yatırımlara ihtiyaç ve bir gün bile gecikmek uzun vadede sorunlar yaratacak. Bu karar, sektör için büyük bir kayıp ve gecikmeden endişeleniyorum. Acaba, İzmir Limanı’nın özelleştirmesinden  vazmı geçiliyor? Artık 2006 yılında limanın özelleşmesine imkan yok. 2007 bile tehlikeye girmiş durumda. Şu anda limanda bir tane bile çivi çakılmıyor” diye konuştu.

“BU KARARI BEKLİYORDUK”

İzmir Limanı İhalesi için teklif alan firmalardan Alsancak Liman A.Ş. kurucularından Önder Türkkanı, firma olarak Haziran’da yapılacak ihaleye hazırlandıklarını ancak Eylül ayına uzatılması kararını beklediklerini söyledi. Türkkanı, “Ege Bölgesi ticaretinin olumsuz etkilenmemesi için liman özelleştirilmeli. Danıştay’ın diğer limanlarla ilgili kararını biran önce vermesini ve İzmir Limanı ihalesini yapmasını istiyoruz” dedi.

Kaynak:Seda GÖK-İZMİR

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim