Marsilya'da Kybele için yapılan tören Türkiye karşıtı eyleme dönüştü

FRANSA'da 1 Temmuz'da başlayan ve daha önce ‘Türkiye Yılı' olan ancak Fransa ile Türkiye arasındaki gerginlikler nedeniyle Türkiye Sezonu'na dönüşen kültürel etkinlikler Paris’te yapılan törenlerle başladı.

Etkinlikler kapsamında ‘360 Derece Derneği' tarafından yapılan günümüzden 2600 yıl önce günümüz Foça'sından yola çıkarak Marsilya'ya kadar gelen ve Marsilya kentinin temellerini atan İyonyalılar'ın kullandıkları teknenin aynısı olan ‘Kybele' isimli tekne ile İyonyalılar'ın yaptıkları oldukları maceralı yolculuğu 2600 yıl sonra tekrar yapmak için arkeolog Hayat Erkanal öncülüğünde ve bir grup arkeoloji öğrencisi tarafından hayata geçirilen ve İKSV, France Culture, Marsilya Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi'nce desteklenen proje için Marsilya'da düzenlenen karşılama merasimi tam bir Türkiye karşıtı eyleme dönüştü. 56 gün süren maceralı yolculuk ardından Marsilya'ya gelen tekne, Ermeni, Rum ve Yunan diasporalarının şiddetli protestoları nedeniyle Marsilya Belediyesi önündeki eski limana Belediye tarafından yapılacak törenle demir atması gereken Kybele, limanın şehirden uzak bir rıhtımına demir attırıldı.

Karşılama protokolünün enaza indirildiği törende Marsilya Belediye başkan yardımcıları Didier Parakian ve Daniel Hermann, ‘Kybele' ekibi ve Türk yetkililer ile en az görünebilmek için büyük çaba harcadılar.

Rıhtımda yapılan törenin Fransız aşırı ırkçı Front National partisi tarafından dağıtılan bildiriler nedeniyle sönük geçti. İnşaat halinde olan ve elektriği olmayan MUCEM Deniz Müzesi'nde Belediye tarafından verilen resepsiyon klima cihazlarının çalışmaması nedeniyle ‘sauna' havasında geçti, resepsiyonun ortalarında ‘temiz bardak' kalmaması nedeniyle sıcak sularını şişelerden içmek zorunda kalan davetliler verilen aperatif yiyeceklere ‘zehirlememek için' dokunmadı.

Belediye Başkan Yardımcısı Daniel Hermann, açılış konuşmasında ‘Karşılama geleneği bol olan' Marsilya'nin Kybele ekibi, Türkiye'nin Marsilya Başkonsolosu Özer Aydan'ı, Karşıyaka Belediye Baskanı Cavit Durak ve misafirleri ‘sıcak' ortamda karşıladıklarını söyledi.

Başkonsolos Özer Aydan’ın konuşmasını yaptığı sırada salona nasıl girdikleri belli olmayan Ermeni grup sözde ‘Ermeni soykırımı'nı tanımayan bir Türkiye için bir sezon yapılmasını nasıl utanç verici durum olduğunu öne sürdü. Oradan ayrılmak isteyen Daniel Hermann'ı kapının önünde yakalayan ve gazeteci olduğunu söyleyen aktivislerden biri “Soykırım' demedin, bunu Marsilya'da yaşayan 100 bin Ermeni'ye anlatamazsın” şantajı üzerine salona dönen Belediye Başkan Yardımcısı, Başkonsolos Özer Aydan'ı da yanına çağırarak “1915 bir soykırımdır” dedi. Başkonsolos Özer Aydan ise, “Sizin için öyle olabilir bizim için değildir” yanıtı verdi.

Resepsiyona katılan diğer Belediye Başkan Yardımcısı Ermeni Asıllı Didier Parakian ise, “Türkiye sezonunun başlangıcı olan Marsilya'daki bu etkinliğin sönük geçmesi bizim için büyük başarıdır, ayrıca gazetelerdeki yazılar bu tekne ve Türkiye sezonundan çok Ermeni soykırımından bahsediyorlar” dedikten sonra, bundan birkaç gün önce “Türkiye ve Türkler tek ve ortak düşmanlarımızdır” diyen Ermeni dernekleri yetkilileri ile Marsilya Belediye binasının önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Resepsiyona ellerini kollarını sallayayarak giren Ermeni aktivistler yaptıkları açıklamalarda, “Soykırım' kelimesi kullanılmasaydı bu resepsiyon böyle bitmezdi” dedi. Basın mensuplarının tüm ısrarlarına rağmen ‘soykırım' kelimesinin kullanılmaması durumunda nasıl bir eylem yapacaklarını söylemedi.

Türk diplomatik yetkililerinden alınan bilgilere göre Marsilya Belediyesi Türkiye sezonu açılış resepsiyonuna Belediye Başkan Yardımcısı Didier Parakian'ın arkadaşları Ahmet İnsel ve Cengiz Aktar gibi entelektüelleri de davet etmek istedi ancak, kurulan tuzağı fark ettiklerini söyleyen yetkililer buna razı olmadıklarını belirtti.

İnşaat halindeki MUCEM Müzesi'ndeki bu resepsiyondan sonra, Türk dostu Jean Pierre Salvetat'ın başkanlığını yaptığı ‘Mediteranée France-Turquie' dernegince verilen yemekte buluşan Kybele ekibi, Fransız dostları ve Başkonsolos Özet Aydan, düşmanlıklar ve kinden uzak ortamda rahat bir akşam geçirdi.

Kybele Rhone Nehri yolu ile Paris'e kadar gidecek, Ermeni diyasporasının yaşadığı Valence ve Lyon kentlerinden geçilecek olması Kybele ekibinde kaygı oluşturuyor.

Nouvelles Armenie gazetesi; "Ortada Daniel Hermann "Soykırım" sözcüğünü söylerken, yanında Didier Parakian vardı ve Türk Yetkililer şok olmuştu" diye yazdı.

 

 

Editör: TE Bilişim