Kuzey Kutbu buzullarında 1979’dan beri uyduyla izlenen erime, bu yılın Eylül ayında rekor seviyeye ulaştı. Dünyanın kuzey ucunda artan su miktarının küresel deniz taşımacılığı, vahşi yaşam ve hatta uluslararası diplomasi üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

Buz denizlerinde ayı balığı avlayan kutup ayıları uzun mesafe yüzmeleri gerekirse boğulabilirler. Amerika Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın yayınladığı uydu resimlerine göre kutup ayıları böyle bir tehlikeyle karşı karşıya. Bu görüntü, Arktik Buz Denizi’nin 16 Eylül’de 1979’dan beri kaydedilen en düşük seviyeye indiğini gösteriyor. Buzullardaki çekilme Teksas eyaletinden büyük bir alanı kaplıyor ki bu kutup ayılarının yüzemeyeceği bir mesafe.

Bilimadamlarına göre, fosil yakıtlar atmosferdeki karbon emisyonlarını arttırıyor. Bu, okyanusları ısıtmakla kalmayıp denizlerdeki biyolojik çeşitliliği de tehdit ediyor. Ben Orlove Columbia Üniversitesi’nde iklim araştırmaları uzmanı. Orlove,  “Atmosferdeki karbondioksit miktarını artırırsak, bunun %40 kadarlık bir kısmı okyanusa geri gidiyor.  Bu da okyanustaki asit miktarı arttırıp mercan kayalarını tehdit ediyor,” diyor.

Orlove, mercan kayalarının yok olmasının da balıklar için tehdit unsuru olduğunu söylüyor.

Columbia Üniversitesi Yeryüzü Enstitüsü’nün düzenlediği bir sempozyumda konuşan uzmanlar, buzullardaki erimenin Panama Kanalı’ndaki trafiği azaltacağını düşünüyor. Gemiler, tehlikeli de olsa, Avrupa ve Asya arasındaki mesafeyi 6500 kilometre kısaltan kuzey rotasını tercih edebilir.

Columbia İklim Değişikliği Merkezi’nden Anne Siders, bu durumdan faydalanacak olanların sadece Kuzey Buz Denizi sınırındaki ülkeler olmadığını söylüyor: “Doğal kaynaklar, balıkçılık ve birçok başka sebepten dolayı coğrafi olarak Arktik denizine yakın olmayan ülkeler de bu durumla ilgilenecek.”

Enerji de bu sebeplerden bir tanesi. Siders, Çin ve Japonya’nın, Kuzey Buz Denizi’ne kıyısı olan 8 ülkenin oluşturduğu Arktik Konseyi üzerinde nüfuz kazanma peşinde olduğunu söylüyor.

Uzmanlara göre, kuzey kutbundaki deniz suyu artışı daha fazla buharlaşmaya ve aşırı hava koşullarına yol açıyor. Yeryüzü Enstitüsü’nden Peter Schlosser, Grönland etrafındaki ılık suyun, adanın buzullarını eriterek deniz seviyesine yakın bölgelere zarar verebileceğini belirtiyor: “Buzullardaki erime deniz seviyelerini etkiliyor. Pasifik okyanusundaki tropik adalarda yaşayanlar deniz seviyesinin yükselmesinden dolayı tehdit altındalar.”

Dünya nüfusunun büyük kısmı Arktik Buz Denizi’ne uzak. Ancak uzmanlar, mesafeye rağmen, insanların kuzey kutbunda görülen ısınmadan kötü etkilenebilecekleri konusunda uyarıyor.
Editör: TE Bilişim