AKP Edirne Milletvekili Necdet Budak, Ergene Nehri'ndeki kirliliğin ve çevreye etkilerinin araştırılarak gerekli önlemlerin alınması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması yönünde çalışma başlattı.

AKP Edirne Milletvekili Necdet Budak, Ergene Nehri'ndeki kirliliğin çözümü için uzun vadeli projelerin hayata geçirilmesi yönündeki çalışmaların devam ettiğini söyledi. Meclis çatısı altında bu konuda bir araştırma komisyonu kurulduğunu söyleyen Budak, "Çevre ve Orman Bakanlığımız tarafından uzun vadede Ergene Nehri'ndeki kirliliği önlemeyi kapsayan yeni bir master planı uygulanmaya konuluyor." dedi.

17 Aralık 2002 tarihli Ergene Nehri'ndeki kirliliğin ve çevreye etkilerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için imza verdiğini ve komisyonda üye olarak görev yaptığını belirten Budak, hazırlanan rapor gereğince alınacak önlemlerin ve yapılacak çalışmaların yakından takipçisi olduğunu ifade etti. Milletvekili Budak, şunları kaydetti: "Komisyon raporunda belirtilen çalışmaların yanı sıra 13 Mayıs 2006 tarih ve 26167 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve kirletene ağır cezalar getiren Çevre Kanunu'nun geçici 4. maddesi ile atık su arıtma ve evsel nitelikli katı atık bertaraf tesisini kurmamış belediyeler ile halihazırda faaliyette olup, atık su arıtma tesisini kurmamış organize sanayi bölgeleri, diğer sanayi kuruluşları ile yerleşim birimleri, bu tesislerin kurulmasına ilişkin iş termin planlarını bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde bakanlığa sunmak ve belirtilen sürelerde işletmeye almak zorundadır."

Araştırma komisyonunun çalışmalara başlamasıyla birlikte DSİ 11. Bölge Müdürlüğü'nün de Ergene Nehri'ni taşkınlardan korumak için ıslah çalışmaları yaptığını ifade eden Milletvekili Budak, "Toplu makine çalışması yapılarak gerçekleştirilen ıslah çalışmaları neticesinde 47 adet meskun mahalle ve Ergene Ovası'nda ekilen 17 bin 323 hektar saha, yaz taşkınlarından korunarak ovadaki suyun akışı düzenli hale getirilip, yazlık mahsullerde verim artışı sağlanırken, ovanın drenajı daha sıhhatli hale getirildi." dedi.

Ergene Nehir yatağının son 20 yılda 58 kilometresinin temizlendiğine dikkat çeken Budak, son iki yılda 100 kilometresinin temizliğinin yapıldığını bildirdi. 15 milyon YTL ödenekle Meriç'ten Ergene'ye 12 kilometrelik iletim kanalı projesinin tamamlandığını belirten Budak, "Bu projenin uygulamaya geçmesiyle suyun kalitesi iyileştirilerek Uzunköprü, İpsala ve Enez'e kadar tüm havzada kaliteli suyla üretim yapılabilecek. Çevre ve Orman Bakanlığı'mızca Ergene Havzası'nın mevcut kirlilik durumunu belirlemek ve kısa ve uzun vadede çevre problemlerine bütüncül çözüm önerileri geliştirerek uygulamaya konulması amacıyla 2006-2007 yatırım programı kapsamında iki yıllık 'Ergene Havzası Çevre Yönetimi Master Planı Projesi' planlandı. Söz konusu proje 4 Eylül 2006 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandı.

Proje çerçevesinde oluşturulacak mevcut kirliliğin önlenmesine yönelik öncelikli hedeflerin belirlenmesi, havza bazında eylem planlarının oluşturulması, kirliliğe neden olan kaynaklarda teknolojik ve altyapı eksikliklerinin giderilmesine yönelik yatırım programlarının geliştirilmesi amaçlanmakta. Proje sonunda elde edilecek veriler ile havzanın mevcut kirlilik durumunun tespitinin yanı sıra kirliliğe neden olan kirleticilerin kaynakları ve hangi oranda kirliliğe neden oldukları ile yöre ve sektör bazında öncelikler belirlenerek, stratejiler belirlenecek. Söz konusu projeye Trakya Kalkınma Birliği de (TRAKAB) dahil edileceğinden yatırımların uygulanacağı belediyelerin sonuçları sahiplenmeleri sağlanacaktır." şeklinde konuştu.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim