Ereğli'de deniz şehitleri anıldı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Sarıkamış Harekatı'nı desteklemek üzere Trabzon'a giderken Rus gemilerince batırılan 3 Türk gemisinin şehit mürettebatı anısına batık alanına çelenk bırakıldı

Ereğli - Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nca, Sarıkamış Harekatı'nı desteklemek üzere intikal halindeyken Ereğli açıklarında 7 Kasım 1914'te Rus gemilerince batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa nakliye gemilerinin şehitleri anısına tören düzenlendi.

Karadeniz Bölge Komutanlığı Limanı'ndan batık alanına hareket eden TCG Turgutreis fırkateyninin hangarında, batan 3 Türk gemisi ve şehit mürettebatıyla ilgili sinevizyon gösterisi yapıldı.

Daha sonra, gemilerin batırıldığı yer olan ilçenin yaklaşık 9 mil açığında düzenlenen törende, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ile İstanbul Memorial Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı ve Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, fırkateynin helikopter platformundan denize batık gemilerin adının yazılı olduğu 3 çelengi bıraktı.

Şehitler anısına saygı duruşunda bulunuldu, tören mangası tarafından 3 el selamlama atışı yapıldı. Gemideki üniversite öğrencileri ve bazı yurttaşlar da denize karanfil attı.

Ereğli Belediyesince kiralanan 2 balıkçı teknesiyle batık alanına gelen yurttaşlar da Türk bayrağı açarak anma törenine katıldı.

Sönmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, törenlerin her yıl geniş katılımla büyümesinden mutluluk duyduğunu belirterek, ''Ben tarihe çok meraklıyım. 6 yıl önce arşivlerden olayı çıkardık. Böylece, şehitleri anma fırsatı bulduk. Bu onlara olan borcumuzdur'' dedi.

Törenin ardından fırkateynde Kuzey Deniz Saha Komutanlığı ile TCG Turgutreis'i tanıtıcı sinevizyon gösterisi izlendi.

Prof. Dr. Bingür Sönmez, Koramiral Otuzbiroğlu'na, Tuğamiral Bozkurt'a, TCG Turgutreis Gemi Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Kerem Eren'e anı objesi verdi. Katılımcılar törenin ardından fırkateyni gezdiler.(aa)
 


  

 

Editör: TE Bilişim