Tatbikat kapsamında, limanda demirli bulunan bir gemiden denize dizel yağ sızdığı varsayımından hareketle, Erdemir Deniz Servisi ekipleri römorkör eşliğinde gemi çevresine 250 metrelik bariyer çekerek sızıntının denize yayılmasını engelledi. Emici bariyerler ve petlerle müdahalesini sürdüren ekip, ayrıca yağ toplayıcı ile birlikte geri kalan yağı toplatarak, depolama tanklarına aldı. Bu işlemler sonucunda kirlilik giderilmiş oldu ve tatbikat tamamlandı. Tatbikat esnası ve sonunda Deniz Servisi elemanlarınca öğrencilere açıklamalar yapılarak, gelen sorularda cevaplandırıldı.
Ereğli Liman Başkanı Ahmet Turgay Okur, Erdemir Limanı Kargo-1 rıhtımında yapılan ve İzmirlioğlu İlkokulu 2. sınıf öğrencilerinin izlediği tatbikatta yaptığı açıklamada, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5312 sayılı Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tanzimi kanununa dayanan yönetmelik gereği bu tür tatbikatların belirli periyotlarla yapıldığını belirtti.
Tatbikatın amacının acil durumlarda ilgili ekip ve ekipmanların hazırlık durumunun tespiti ve eksikliklerin giderilmesi olduğunu ifade eden Okur “Erdemir Limanı'nın ekipman ve operasyonel olarak müdahaleye hazırlıklı olduğunu, deniz kirliliği konusunda insanların ne kadar duyarlı ve bilinçli olduğunu belirlemek için İzmirlioğlu İlkokulu öğrencilerinin katılımı ile bu tatbikat organize edilmiştir. Tatbikatın gerçekleştirilmesinin amacı olası petrol türevi ve diğer deniz kirleticilerle deniz kirliliğinin gerçekleşmesi durumunda olaya en etkin ve en kısa sürede müdahale etmek ve yaşanılan aksaklıkların farkına varılarak önlem almaktır. Gelecekte bölgemizde bu türden çevre olaylarının gerçekleşmesi durumunda en etkin müdahalenin yapılması açısından bu tür tatbikatların yapılması önem arz etmektedir”
 
Tatbikat Planı
 
Tatbikat gereği Erdemir Limanı Kargo-1 rıhtımında bağlı bulunan Hicri Kaan isimli gemide yakıt ihmali esnasında denize bir miktar diesel oil sızdığı gemi kaptanı tarafından ihbar edildi, olay meydana gelir gelmez Liman Tesisi ve gemi kaptanı tarafından Liman başkanlığına ve ilgili kurumlara kirlilik bilgisi ulaştırıldı. İlgili liman tesisi ihbar bilgisini alır almaz acil müdahale ekibi ve gerekli ekipman, donanım ile olay yerine intikal etti. Meydana gelen sızıntının yayılmamasını önlemek amaçlı Erdemir-II römorkörü ile gemi çevresine 250 metre bariyer çekilmiş ve kirlilik kontrol altına alındı. Emici bariyer ve emici pedler ile müdahaleye devam edilmiş ve olay yerine getirilen yağ toplayıcı ile bariyer içerisinde kalan yakıt toplanarak depolama tanklarına alınırken bu işlemler sonucunda deniz yüzeyinde oluşan kirlilik giderilmiş olup tatbikat başarı ile tamamlandı. Tatbikatta ayrıca öğrencilere bilgiler verilirken, öğrencilere çeşitli hediyeler takdim edildi, yemek ikramında bulunuldu.
Erdemir yetkilileri tarafından tatbikatın ardından öğrencilere ayrıca bazı hediyeler verildi ve ikramlarda bulunuldu.
 
Editör: TE Bilişim