Başbakan Erdoğan, Saakaşvili'ye teşekkür etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'ye Somali'den getirilen Türk denizcilere aracı olduğu için teşekkür etti.

Aralarında Gürcü ve Türk vatandaşların bulunduğu rehineler Kenya'dan Türkiye'ye getirildi. Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili de rehinelerle birlikte Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ne geldi. Başbakan Erdoğan, rehineleri Saakaşvili ile birlikte karşıladı.

Daha sonra Gürcistan Devlet Başkanı ile ikili görüşme yapan Erdoğan, konuk devlet başkanı ile kameraların karşısına geçti. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili'ye Türk denizcilerin getirilmesinde gösterdiği ilgiye teşekkür etti. Erdoğan, "Kardeşlerimizi karşıladık, bir aradayız. 8 Eylül 2010 tarihinde Hint Okyanusu'nda korsanlarca kaçırılan yabancı bandıralı gemide 15 Gürcü ve 3 Türk vatandaşımız olmak üzere o tarihten bu yana rehin tutuluyorlardı. Rehin tutulan her iki ülke vatandaşlarının 8 Ocak 2012 tarihinde serbest bırakıldığını biliyoruz. Aldığımız bu haberler bizleri çok sevindirdi. Hepimiz için büyük bir mutluluk kaynağı oldu. Hükümet olarak Gürcistan hükümeti ile kabinedeki başbakan bakanlarla irtibat halinde olduk. Somali cumhurbaşkanı ile görüştük. Kurtulmaları için büyük bir çaba gösterdik. Kesintisiz bir şekilde girişimlerimizi sürdürüldü. Saakaşvili özel uçak göndererek Kenya'dan buraya getirdi. Hepinizin huzurunda kendisine teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Türk-Gürcü yardımlaşmasının bir nişanesi olarak tarihe geçeceğini dile getiren Erdoğan, "Görüşmemizde ülkelerimiz arasında her alanda son dönemdeki ikili ilişkilerimiz çok farklı bir boyutta gelişme arz etmektedir. Siyasi askeri ekonomik ve ticari alanında çok farklı ilişki içindeyiz. Kapılarda aramızda herhangi bir sorun kalmamıştır. Nüfus kağıdı ile dostlarımız Türkiye'ye geçebilecektir. Buradan da oraya geçilebilecektir. İkili ticaret ilişkilerinin çok daha farklı bir şekilde gelişiyor. Kars-Tiflis-Bakü demiryolu ağı 2013 yılında devreye alacağız. Baraj çalışması protokole bağlanmak üzere." diye konuştu.
Editör: TE Bilişim