Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Ülkemizin savunma sanayiinde dışa bağımlılığı hamdolsun her yıl biraz daha azalıyor. 2002 yılında yüzde 80’ler civarında olan dışa bağımlılık oranımızı bugün yarı yarıya azaltmış, yüzde 40’lar seviyesine düşürmüş durumdayız. Hedefimiz inşallah 2023 yılında ülkemizin savunma sanayiinde dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmaktır. Sadece kendi ihtiyacımızı karşılamakla kalmayacak, bu alanda tüm dost ve kardeş ülkelerinde en önemli destekçisi, tedarikçisi olacağız.'' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tuzla Sedef Tersanesi'nde "Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu'nun İnşa Başlangıç Töreni"ne katıldı. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, Türkiye’nin kendi sınırları dışında da daha etkin bir şekilde varlık göstermesi gerektiğini vurgulayarak, ''En büyük en ağır helikopterlerin dahi iniş kalkış yapabileceği bu gemi gerektiğinde dünyanın her köşesinde askeri ve insani operasyon yürütebilmemize imkan sağlayabilecek olması dolayısıyla çok önemlidir. İcra konseyi başkanı olduğum dönemde önümüze bu proje geldiğinde doğrusu çok heyecanlanmıştım ve bir an önce bununla ilgili adımın atılması noktasında hatta o zaman şunu da söylemiştim: 'Evet ama yetmez biz bunu çok daha ileri taşımamız gerekir' demiştim. Ben şuna inanıyorum her başlangıç en mütekamil olanını da getirecektir. Güçlenen, gelişen Türkiye’nin giderek kendi sınırları dışında da daha etkin bir şekilde varlık göstermesi gerekiyor.'' şeklinde konuştu.

'BU MİLLET KENDİ GÖBEĞİNİ KENDİSİ KESMEK DURUMUNDADIR'

Erdoğan, ''Bir yandan ülkemize yönelik tehditlerin büyüdüğü, diğer yandan uluslararası alanda daha görünür olmak zorunda kaldığımız bir dönemde atılan bu adımı esasen geç kalmış bir adım olarak görüyorum. Çünkü bu millet kendi göbeğini kendisi kesmek durumundadır. Bunun başka çaresi yoktur. Savunma sanayi alanındaki mevcut projeleri hassasiyetle takip ederken tehditler ve fırsatlar bakımında ülkemizin yeni konumuna uygun hazırlıkları süratlendirmeliyiz. Açıkçası Türkiye’nin hala modern, nükleer bir uçak gemisine sahip olmamasını büyük bir eksikliğimiz olarak görüyorum. Semalarımız da hala kendi savaş uçaklarımızın uçmuyor olmasını eksikliğimiz olarak görüyorum. Bugün bir yönden de mutluyum. Çünkü silahlı insansız hava araçlarının dün ve bugün yaptıkları tatbikatlarda aldıkları neticeden dolayı da mutlu olduğumu burada ifade etmek istiyorum.'' diye konuştu.

'HEDEFİMİZ 2023'TE SAVUNMA SANAYİİNDE DIŞA BAĞIMLILIĞI ORTADAN KALDIRMAK'

2023 yılında dışa bağımlılığın ortadan kaldırmanın hedefler arasında olduğunu belirten Erdoğan, ''Bürokratik oligarşiden her projede önümüze öyle engeller çıktı daha doğrusu çıkartıldı ki, öngördüğümüzden daha yavaş bir ilerleme kaydettik. Aslında bu projede onlardan bir tanesidir. Hani bürokratik oligarşi diyorum ya bu bürokratik oligarşiden neler çektik neler. Şuanda belki de bu gemiyi bitirme noktasına gelecektik. Hep bu oligarşi. Buna rağmen ülkenin içinde bulunduğu istikrar ve güven ortamı sayesinde projeler birer birer hayata geçmeye başladı. MİLGEM'de de aynı sıkıntıları aslında yaşadık. Daha erken, daha ileri mesafe alacaktık. Ülkemizin savunma sanayiinde dışa bağımlılığı hamdolsun her yıl biraz daha azalıyor. 2002 yılında yüzde 80’ler civarında olan dışa bağımlılık oranımızı bugün yarı yarıya azaltmış yüzde 40’lar seviyesine düşürmüş durumdayız. Hedefimiz inşallah 2023 yılında ülkemizin savunma sanayiinde dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmaktır. Sadece kendi ihtiyacımızı karşılamakla kalmayacak bu alanda tüm dost ve kardeş ülkelerinde en önemli destekçisi, tedarikçisi olacağız.'' ifadelerini kullandı.

'GÜNEYDOĞU’DAKİ OLAYLAR BAHANE EDİLEREK BİZE SATILMAYAN SİLAHLAR MEVCUT'

'Doğu ve Güneydoğu bölgemizde yaşanan çatışmalar bahane edilerek parasıyla dahi bize satılmayan, verilmeyen silahlar mevcuttur şuanda.' diyen Erdoğan şu ifadeleri kullandı: ''Bunlar NATO’da beraber olduğumuz ülkeler. Suriye’deki kriz sebebiyle ülkemize yönelik tehditler devam ederken terör örgütlerine silah yardımı yapanlar ne yazık ki, dost Türkiye’ye bu desteğini vermiyor. Ondan sonra da bana diyorlar ki telefonda medya üzerinden bu konuşmaları yapmayalım. Doğru medya üzerinden yapmayalım da terör örgütüne sen ne üzerinden bu silahları gönderiyorsun? Onun için kendimize yetmeliyiz. Kendimize yeter hale gelmeliyiz. Ülkemize yönelik tehditler devam ederken hangi ülkelerin hava savunma sistemlerini hangi politik sistemlerle çektiklerini çok iyi biliyoruz. Üretimini gerçekleştirdiğimiz kimi savunma sanayi ürünlerinin ihracat aşamasına gelindiğinde önceden söz konusu olmayan lisans haklarının nasıl önümüze konduğunu hep birlikte yaşadık. Yaşadığımız her olay bizim için bir derstir, ders olmalıdır. Eğer bundan ders çıkarmazsak daha çok çekeriz.''Cihan
Kaynak: cha