"TÜRKİYE'NİN GENİŞ ENERJİ VİZYONU VAR"

İPSALA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin geniş bir enerji vizyonu bulunduğunu belirterek, ''Bu vizyon doğrultusunda jeostratejik konumumuzla birlikte bölgede enerji merkezi dağıtıcısı ve transit ülke pozisyonumuzu güçlendirmeye çalışıyoruz'' dedi.

Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı'nın resmi açılış töreni, İpsala Gümrük Sahası'nda Türkiye, Azerbaycan ve Yunanistan milli marşlarının okunmasıyla başladı. Törene, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis katıldı.

Törende konuşan Erdoğan, bu projenin temelinin 3 Temmuz 2005 tarihinde yine burada atıldığını ve çok kısa zamanda tamamlanarak faaliyete geçmesinin ortak irade ve kararlılığın bir göstergesi olduğunu söyledi.
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecindeki gelişmelere paralel olarak yeni bir safhaya giren Türk-Yunan yakınlaşmasının her alanda arttığına işaret eden Erdoğan, bu yakınlaşmanın iki ülke arasındaki iş birliğine olduğu kadar bütün bir bölgenin refah ve istikrarına da katkıda bulunduğunu ifade etti.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Türkiye'nin geniş bir enerji vizyonu vardır. Bu vizyon doğrultusunda jeostratejik konumumuzla birlikte bölgede enerji merkezi dağıtıcısı ve transit ülke pozisyonumuzu güçlendirmeye çalışıyoruz. Buradan hareketle Türkiye olarak, doğu-batı, kuzey-güney ekseninde transit ülke olmayı, Ceyhan terminalinin enerji ticaret merkezi haline dönüştürülmesini, Samsun-Ceyhan baypas petrol boru hattı ve Hazar geçişli doğal gaz boru hattı projelerini gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.''

"BÖLGE İSTİKRARI AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR PROJE"

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, törende yaptığı konuşmada, Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı projesinin iki ülke arasında işbirliğinin gelişmesi açısından oldukça önemli ve büyük bir adım olduğunu belirterek, ''Bu hat, dünya piyasalarında enerji alanında büyük rekabetin yaşandığı bir dönemde hayata geçirilmesi açısından da çok önemli bu proje. Bölge istikrarı açısından da önemli bir proje. Bu proje, iki ülkenin uyum içerisinde işbirliği yapabileceğinin de bir göstergesi. Komşu ülkeler bu mantalite çerçevesinde çalışarak daha da güzel işler başarabilirler. Bu alanda gerçekten geniş imkanlar var. Biz bu imkanları en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız'' dedi.

"AZERBAYCAN ÖZKAYNAKLARINI SUNACAK"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ''Bundan sonra uzun yıllar Azerbaycan, hem kendi enerji ihtiyacını temin edecek, hem de ortaklarının enerji ihtiyacı için özkaynaklarını sunacak'' dedi.

Törende konuşan Aliyev, bugün Türkiye ile Yunanistan arasında gaz hatlarının birleşmesinin bölgeye yeni işbirliği imkanları getirdiğini, bu projenin bölgedeki enerji barışının sağlanması için gerekli olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Türkiye-Yunanistan doğal gaz boru hattı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis tarafından butonlara basılarak açıldı.

DenizHaber.Com 

Editör: TE Bilişim