Arcelor-Oyak ortaklığı Rekabet  Kurulu'nda

Erdemir ihalesi çok heyecanlı geçmişti. Bugün Oyak ile ortak olmak isteyen dünya çelik devi Arcelor da ihalede yarışıyordu. Ancak fiyatı yükseltmeden Oyak'a bıraktı. Herkes, 'Erdemir yabancıya gitmedi' diye Oyak'ı alkışlıyordu. Ben de kulağıma gelen fısıltıyı o tarihte Sabah'taki köşemde şöyle yazıyordum: "Arcelor, Oyak ile ortak olacak ve Erdemir'de söz sahibi olacak". Kimse bu söylediklerime bir anlam verememişti. Sanırım şimdi ne demek istediğimi anlamışlardır.

Oyak, Ataer isimli bir şirket kurdu. Bu şirket Erdemir'in ana hissedarı olacak. Bu şirketin yüzde 41'i çelik üretiminde dünya ikincisi Arcelor'a devredilecek. Buraya kadar herşey normal. Ancak, Erdemir gibi yassı çelik üreten ülkemizin bir başka büyük şirketi olan Borçelik'in de yüzde 40 ile en büyük ortaklarından biri Arcelor'dur.

Arcelor'un Türkiye'deki yassı çelik ilişkisi bunlarla da sınırlı değil. Ortak olacağı Erdemir'in İMKB'de işlem gören hisselerinin yüzde 5'i de Arcelor'un elinde bulunuyor, Oyak'a ait otomobil üreten Oyak-Renault'a da mal veriyor. Yani hem yapısal, hem de koordinasyon bağ mevcut. Ortaklık için Rekabet Kurulu'na başvuruldu ancak araya bayram tatili girdi. 4054 sayılı Rekabet Kanunu'nun 7.maddesi ve 1997/1 nolu birleşme ve devralma tebliğine göre, birleşme sonrası hakim durumun güçlenmesinin söz konusu olup olmayacağı incelenecek, ona göre izin karara bağlanacak.

Böyle bir birleşme Arcelor'un çelik üretiminde Avrupa birincisi olduğu AB ülkelerinde gündeme bile gelemez. Yabancı sermayeye asla karşı değilim, aksine destekliyorum. Her aşamada bu fikrimi açıkladım. Ancak birleşme sonrası hakim durum yaratılacaksa ve bu da AB ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de yasalara aykırı ise bunu seslendirmek görevimizdir diye düşünüyorum.

Rekabet Kurulu'nun buna benzer kararları içtihad niteliği oluşturuyor. TMSF'nin satışa çıkardığı Samsun Ladik çimento fabrikasını alan Akçansa Çimento'ya izin verilmemişti. Oysa Akçansa'nın ve ortaklarının o bölgede başka fabrikaları da yoktu. Neden izin verilmemişti biliyor musunuz? Akçansa'nın ortağı olan Sabancı Grubu'nun bir başka bölgede Oyak ile ortaklığı var. Oyak'ın da Ladik'e yakın Ünye'de Çimento fabrikası var. Bunun için yapısal ve koordinasyon bağ nedeniyle izin verilmemişti. Akçansa'da Rekabet Kurulu'nun bu kararını Danıştay'a götürdü. Peki şimdi Arcelor-Oyak ortaklığına Rekabet Kurulu izin verirse, Sabancı grubu haklı olarak isyan etmez mi?

Kaynak:Aydın Ayaydın-Sabah

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim