Erdemir'de 6 gerçek alıcı kaldı, fiyat beklentisi arttı

Oyak, Ortak Girişim Grubu ve Limak-Nurol-Özaltın'ın dünya demir çelik devleriyle yarışacağı Erdemir ihalesi için beklentiler tavana vurdu.

Türk Telekom ile başlayıp Tüpraş ile devam eden büyük özelleştirmeler zincirinde sıra Ereğli Demir Çelik'e (Erdemir) geldi. Bu hafta yapılacak özelleştirme ihalesinin kıran kırana geçmesi bekleniyor. 13 şirketin ön yeterlilik aldığı ihale sürecinde 6 taliplinin teklif yapması piyasalarda olumsuz karşılanmıştı. Ancak, uzmanlar Erdemir'i en çok isteyen ve en iddialı şirketlerin kaldığına dikkat çekiyor. Teklif veren 6 şirket arasında dünya demir çelik sektörünün ilk iki sırasını paylaşan Mittal ve Arcelor'un bulunması yüksek fiyat beklentisini güçlendiriyor. Erdemir'in, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) 3.2 milyar dolar piyasa değerinden işlem görüyor.

TÜRKİYE DEÐERİNİ KATLADI
Türkiye tarihi günler yaşıyor. Bir yandan IMF ile yapılan ekonomik program devam ederken diğer yandan Cumhuriyet Tarihinin en büyük özelleştirme hamlesi yapılıyor. Aynı zamanda Avurpa Birliği ile entegrasyon süreci de hızla devam ediyor. Tüm bu alanlarda yaşanan olumlu gelişmeler ekonomiye doğrudan yansıyor. Enflasyon ve faiz oranlarının tarihi seviyelerine inmesi ve bütçe açıklarının kısmen de olsa dizginlenmesi yabancı yatırımların artmasını sağlıyor. İçeriden ve dışarıdan yaşanan talep Türk şirketlerinin değerini arttırıyor. Başka bir deyişle Türkiye değerini katlıyor. Telekom için 5-6 milyar dolar eder denilirken, yapılan ihalede fiyatı 12 milyar doları buldu. Tüpraş İMKB'de 4 milyar dolardan işlem görürken, tamamı 8 milyar dolara özelleştirildi. Kamu şirketlerinin dışında Garanti Bankası bir süre önce 1.8 milyar dolar üzerinden satılmaya çalışılırken 6 milyar dolar üzerinden General Electric ile ortaklık yaptı. Aynı beklentiler Erdemir için de yaşanıyor. 13 şirket, ön yeterlilik alsa da 6 şirket Erdemir'e teklif verdi. Bunlar arasında demir çelikte dünyanın bir ve iki numarası Mittal Steel ve Arcelor dikkat çekiyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde kurulan Ereğli Ortak Girişim Grubu (EOGG) ve Oyak teklif verecek yerli şirketler arasında. Rus şirket Severstal ile konsorsiyum kuran Limak-Nurol-Özaltın da teklif verdi.. Novolipetsk de teklif yapan başka bir Rus şirketi. Demir çelikte dünya lideri Mittal Avrupa'da birincilik için Arcelor ile çekişiyor. İki devin mücadelesi Erdemir'in değerini arttırıyor. Oyak ise Telekom, Tüpraş ve Erdemir'den birisini mutlak almak üzere yola çıkmıştı.

OYAK'IN 4 MİLYAR DOLARI
Erdemir, Oyak'ın alabileceği tek şirket olarak kaldı. Tüpraş ihalesinde 4 milyar dolara çıkan Oyak, Erdemir için güçlü olduğu mesajını verdi. Novolipetsk geçtiğimiz yıl Erdemir'e 400 milyon dolar seviyesinde slab ihracatı yaptı. Erdemir'in alınması Novolipetsk'in kârlılığını devam ettirmesi için hayati önem taşıyor. Severstal de yerli ortaklarıyla ihalede sürpriz yapmaya hazırlanıyor. Uzmanlar talip sayısının yarı yarıya azalmasının beklentileri düşürmemesine dikkat çekiyor. Koç Grubu'nun Tüpraş için en yüksek teklifi vermesi sonrasında Erdemir için teklif yapması beklenmiyordu. Corus'un da kendi sendikalarında Erdemir için muhalefet ile karşılaştığı, bu nedenle teklif vermediği belirtiliyor. Zorlu deneme bonusu Grubu, Güney Koreli Posco ve Rus Oskol ile Ukraynalı Azovstal da ön yeterlilik alsalar da teklif vermeyen şirketler arasında.

Bir haftada 300 milyon $ eridi

Erdemir'in bir süre önce 3.5 milyar dolara ulaşan piyasa değeri 3.2 milyar dolara geriledi. Yarımca'daki arazinin satışı ve 6 teklifin piyasada az bulunması, şirketin değerini düşürdü. Altın hisse ve yatırım garantisinin, taliplileri ürküttüğü söylendi. Ancak Mittal ve Arcelor gibi devlerin fiyat vermesi bu söylentileri boşa çıkardı. Telekom ve Tüpraş gibi Erdemir'in de değerini katlaması bekleniyor.

Kaynak: SABAH Gazetesi/SİNAN CEM ŞAHİN

Editör: TE Bilişim