Doğalgazı tüm Türkiye çapına yaymak amacıyla bugüne kadar 48 ihale gerçekleşktiren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Edirne-Kırklareli-Tekirdağ doğalgaz dağıtım bölgesi ihalesinin ardından şimdi de en büyük ikinci ihalesine hazırlanıyor.

EPDK önümüzdeki aylarda "Adana, Mersin, Osmaniye, İskenderun, Tarsus, Ceyhan, Dörtyol, Toprakkale, Payas, Karayılan, Sarıseki, Denizciler, Bekbele, Nardüzü, Azganlık, Belen ve Kadirli"yi kapsayan "Çukurova bölgesi" için ihale açacak. Kurumun gerçekleştireceği en büyük ikinci ihale olan Çukurova ihalesi, bulunduğu bölgenin büyük bir kısmını içine alması ve Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) projesinden sonra önemi artan Ceyhan'ı da kapsaması açısından önem taşıyor.

Resmi Gazete'ye ilan veren ve ön yeterlilik alan EPDK'ya, ihale için aralarında Sabancı, Zorlu, Çalık gibi dev grupların bulunduğu 12 şirket yeterlilik başvurusunda bulundu. "Kapalı zarf usulü ile teklif alma ve açık eksiltme" şeklinde yapılacak ihalenin kıyasıya rekabete sahne olması bekleniyor.

İlk ihaleyi Zorlu kazanmıştı

Geçen yıl yapılan ve yaklaşık 1 ay süren Edirne-Kırklareli-Tekirdağ doğalgaz dağıtım ihalesi sürecinde, uzun süreli açık eksiltmelerde, önce firmalar almaları gereken amortisman hizmet bedellerini almamayı teklif etmişler, daha sonraki eksiltmede de abonelerden alınan 180 dolar abonman ücretini almamayı da taahhüt etmişlerdi.

Bunun üzerine açık artırmayla 50 bin YTL olan lisans ücretleri için açık artırma istenen ihaleyi, 2 milyon 550 bin YTL lisans bedeli ödemeyi taahhüt eden Zorlu Enerji kazanmıştı.

Güler'in memleketi gaza kavuşacak

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in memleketi Ordu ile Giresun da doğalgaza kavuşacak.

Söz konusu iki ilin doğalgaz dağıtım ihalesi, 8 Aralık 2006 tarihinde EPDK'da gerçekleştirilecek. İhale, "kapalı zarf usulü ile teklif alma ve açık eksiltme" ile yapılacak. Şehiriçi doğalgaz dağıtım lisansı, lisans yürürlük tarihinden itibaren lisans hükümleri dahilinde 30 yıllık süre için verilecek. İhale sonucunda dağıtım lisansı almaya hak kazanan tüzel kişi, lisans yürürlük tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde Ordu ve Giresun'da yatırıma fiili olarak başlayacak.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim