Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile İtalya Başbakanı Matteo Renzi bir araya geldi. Kazakistan’ın önde gelen turistik bölgelerinden Borabay tatil merkezinde 27.si düzenlenen Yabancı Yatırımcılar Konseyi Toplantısı'na katılan Nazarbayev ve Renzi ikili görüşme yaptı.

Görüşmede liderler, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi konularını ele aldı. Basına kapalı gerçekleşen görüşmeden sonra Nazarbayev ve İtlaya Başbakanı Renzi,ortak basın toplantısı düzenledi. İtalyan Eni şirketinin Kazakistan enerji sektöründe ve ekonomisinde önemli yatırımları olduğunu belirten Renzi, aynı zamanda Fiat, Italchementi ve Filmekanika gibi şirketlerin bu ülkeye yatırım yapmaya hazır olduklarını aktardı.

ENİ, HAZAR’DA TERSANE İNŞAA EDECEK

İtalyan şirketi Eni SpA'nın Hazar Denizi’nde Kazakistan petrol şirketi KazMunaygaz ile ortak bir tersane inşaa edeceğini duyuran Renzi, bunun yanında IVECO SpA ile Kazakistan Yeni Teknolojiler Bakanlığı ve SarıarkaAvto Prom arasında memerandum imzalandığını dile getirdi.

Nazarbayev de yaptığı açıklamada Eni’nin uzun süreden beri Kazakistan’da faaliyet gösterdiğini ve şirketin çalışmalarını başarılı bulduğunu söyledi. Kazakistan’ın ürettiği petrolün yüzde 24’nü İtalya’nın aldığını hatırlatan Nazarbayev, Isatay petrol sahasında alternatif güzergahlardan petrol taşıyacak ve tankerler için yağ üretecek tersane yapımı konusunda Eni ile anlaştıklarını kaydetti.

İtalya’nın Çin ve Rusya’dan sonra Kazakistan’ın en büyük ticaret ortaklarından biri olduğunu hatırlatan Nazarbayev, yaklaşık 320 İtalyan şirketinin Kazakistan’da faaliyet gösterdiğini ifade etti. Nazarbayev ayrıca İtalya’nın Kazakistan’a yaptığı yatırımın 6,5 milyar doları aştığını hatırlattı.

Editör: TE Bilişim