Belediye Başkanı Gökhan açıkladı “Engeliler yeni gemilere engelsiz binecek”

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, GESTAŞ’ın ihalesini tamamladığı yeni boğaz ve adaların ulaşımını sağlayacağı gemilerin engellilerin ihtiyacına göre inşa edileceğini bildirdi. 

Gökhan “Şirketimiz ihale aşamasında hareketi kısıtlı yolcuların daha rahat seyahat etmesini sağlamak için tüm özürlü dernekleri ile ortak hareket etme kararı alarak ortak proje hazırladı” dedi.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan GESTAŞ’ın faaliyet alanındaki hatlarda çalıştırmak üzere gemi inşa ettirerek kiralama ihalelerini tamamladıklarını söyledi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan arabalı vapurlarla hizmet vermenin işletme tarafından önem arz ettiğini kaydetti. Gökhan konu ile ilgili yaptığı açıklamada;

 “ Gestaş Deniz Ulaşım Turizm A.Ş. faaliyet bölgesinde gerçekleştirdiği taşımacılık hizmetinde kalite, konfor ve hız standartlarını yükseltmek, daha güvenli bir deniz ulaşımı hizmetini sürdürmek için şirket filosunu yenileme kararı aldı. Şahsımında Yönetim Kurulu Üyesi olduğu Gestaş Deniz Ulaşım Turizm A.Ş. 16.09.2009 tarihinde faaliyet alanındaki hatlarda çalıştırmak üzere gemi inşa ettirerek kiralama ihalelerini tamamlamıştır. 

Çanakkale Boğazı ve adalar hattında 8 arabalı vapur, 1 feribot ve 1 adet deniz otobüsü ile deniz ulaşım hizmetini sunan şirketimiz, filosunu yenileme kararının ardından 16.09.2009 tarihinde ihalesi gerçekleşen gemileri, 15 ay gibi bir sürede Çanakkale’ye getirerek; Faaliyet alanımızdaki hatlarda çalıştırılmak üzere hizmete girecektir.

2 adet 400 yolcu 80-90 araç kapasiteli 13 mil hıza sahip gemi inşa ettirilerek 3650 gün süre ile kiralama. 2 adet 600 yolcu 80-90 araç kapasiteli 12 mil hıza sahip gemi inşa ettirilerek 3650 gün süre ile kiralama. 400-600 yolcu ve 80–90 araç kapasiteli bu 4 gemi; yüksek standartta güvenlik donanımı, seyir güvenliği, hız, konfor içeriyor. İnşa ettirilecek olan gemiler atmosfere bırakılan en düşük emisyon oranları ile çalışan Avrupa standartlarında teknolojide ana ve yardımcı makinelerine sahip olacaktır, buda gemilerimizin aynı zamanda çevreci olacağını gösterir. 
 
2010 yılında inşaları tamamlanacak olan arabalı vapurlarda; hareketi kısıtlı yolcular için oturma mekanları asansör ve tuvaletler ayrıca revir, bebek bakım odaları gibi seyir konforunu arttıran alanlar bulunmaktadır. 4 yeni gemi filonun güçlenmesini sağlayacak olup boğaz hattı seyir süresini % 50 kısaltması planlanmıştır. Yoğun trafik yükünü azaltmak ve Çanakkale’ye yüksek teknolojiye sahip olan arabalı vapurlarla hizmet vermek işletmemiz tarafından çok önemlidir. Bu gemilerle hem şirketimizin hem Çanakkale’nin kazançlarının maksimum olacağı düşünülmektedir.

Çalışacağı hatlar Çanakkale Eceabat 15 dakika, Gelibolu – Lapseki 20 dakika. Hatlarda seyir sürelerini kısalacaktır. Araç kapasitesinin yüksekliği trafikte yığılmaları engelleyecektir. Seyir süresinin kısaltılması ile yaz aylarında yaşanabilecek olan kuyrukları da sonlandıracaktır. Transit taşımacılığın önemli uğrak yeri olan bu gemilerimizin yenilenmesi ile başta bölgenin tanıtımı olmak üzere, ülkemizin uluslararası tanıtımında da büyük fayda sağlanmış olacaktır. Şirketimiz ihale aşamasında hareketi kısıtlı yolcuların daha rahat seyahat etmesini sağlamak için tüm özürlü dernekleri ile ortak hareket etme kararı alarak ortak proje yapımı hazırlığındadır” dedi.

Editör: TE Bilişim