Bakan Güler'den Enerji Değerlendirmesi 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin Üzerinden Geçen Boru Hatlarının Türkiye'yi Dünyada Enerji Konusunda Önemli Bir Aktör Haline Getirdiğini ve Bu Kartı Avrupa Birliği'ne Giriş Sürecinde İyi Kullanacaklarını Söyledi.
 
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin üzerinden geçen boru hatlarının Türkiye'yi dünyada enerji konusunda önemli bir aktör haline getirdiğini ve bu kartı Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde iyi kullanacaklarını söyledi.

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen "Ülkemizin Enerji Projeksiyonu" konulu toplantıya katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin enerji geçiş hattında bulunduğunu ve bunu en iyi şekilde değerlendireceğini söyledi. Hilmi Güler, "Hükümet olarak bu konuda birkaç önemli ve büyük projemiz var. Bunlardan birincisi Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru hattı. Bu hatla Hazar Denizi petrolünün 3'te 2'si Ceyhan'a ulaşıyor. Buraya ilk petrol Haziran'da ulaştı ve dün 100. tankeri törenle uğurladık. Şu ana kadar 74 milyon varil petrol tankerlere aktarıldı. Bu hatta Kazakistan'ı da bağlamayı planlıyoruz. Bu sayede Kazak petrolleri de bu hattan akacak. Bir diğer proje ise Samsun-Ceyhan Boru hattı. Bu hatla İstanbul ve Çanakkale Boğazı'nda petrol tankerleri yüzünden yaşanan sıkıntılar artık yaşanmayacak. Bu hattın temeli Başbakanımız'ın katılımıyla Mart ayında atılacak" dedi.  

Ceyhan'ın bir enerji merkezi haline geleceğini de dile getiren Bakan Güler, "Bu petrol ve doğalgaz boru hattı projeleri ile Hazar Denizi'nin, Irak'ın ve Mısır'ın petrol ve doğalgazı burada harmanlanacak. Biz bu bölgede bir enerji borsası kurmayı düşünüyoruz. Bu sayede enerji ithalatımız yavaş yavaş enerji ihracatına dönecek. Enerji konusunda başrolde hep petrol vardı. Ama artık yeni bir aktör daha var. O da doğalgaz. 17 yıl önce ülkemize gelen doğalgazı artık 43 ilimizde kullanır hale geldik. Bu senenin sonunda bu sayıyı 60'a çıkarmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Elektrik üretiminde de yeni projelere imza attıklarını ifade eden Bakan Güler, "Artık sanayicimize küçük hidroelektrik santralleri vereceğiz. Şu ana kadar 43 tanesinin inşası bitti, 32 tanesinin de ihalesi bitti. Akarsulara yapılacak bu küçük santraller sayesinde sanayicilerimiz kendi elektriğini kendi üretecek ve fazla elektriği de devlete satabilecek. Bu santralleri yapanlara devlet 10 yıl elektrik alımı garantisi veriyor ve bu alım 5 Sent'ten aşağı olmayacak. Biz elektriğimizin yüzde 62'sini dışarıdan alıyorduk. Bu çalışmalarımızla bu oranı yüzde 55'e kadar indirdik ve 5 yıldır elektriğe zam yapmadık, hatta indirime bile gittik. Ayrıca Türkiye rüzgar ve güneş enerjisi bakımından önemli bir potansiyele sahip. Çalışmalarımız devam ediyor. Bu potansiyelin değerlendirilmesi için planlanan projeleri en kısa zamanda hayata geçirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Kaynak:(MÇ-İP-SN-SN-Y) (İhlas Haber Ajansı)
Alıntı: Haberler.com
www.haberler.com

Editör: TE Bilişim