Türkiye, ilişkileri 16. yüzyıla dayanan Endonezya ile yeni bir sayfa açıyor. 16 yıl aradan sonra Endonezya’ya giden ilk Türk cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül, ziyaretlerle ilişkilerde açılan yeni sayfanın iki ülke halklarının çıkarına olacağını söyledi.  Gül, Cakarta ziyaretinin ikinci gününde Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono ile görüştü. İki lider, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından organize edilen Türkiye-Endonezya Ticaret ve Yatırım Forumu’na da katıldı.

Forum kapsamında Gül’e Endonezya’da eşlik eden 150′ye yakın Türk işadamı, 600 Endonezyalı muhatabı ile ikili görüşme imkânı buldu. İkili ilişkilerde yeni bir dönemin başlayacağını dile getiren Yudhoyono, “Türkiye ile Endonezya arasındaki ilişkileri güçlendirmek için kapsamlı bir ortaklığa gitme mutabakatına vardık. Böylece stratejik işbirliği dönemi başlayacak.” dedi. Önümüzdeki 15 yıl için bir “master plan” hazırladıklarını belirterek, bu sürede ülkelerinde yapılacak 300 milyar dolarlık yatırımdan Türk işadamlarının da pay almasını istedi. Cumhurbaşkanı Gül de iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yeterli olmadığına işaret ederek, Türk işadamlarını Endonezya’da, Endonezyalı işadamlarını da Türkiye’de yatırım yapmaya çağırdı. İki lider, Endonezya ile Türkiye arasındaki 1,7 milyar dolar olan ticaret hacmini ilk etapta 5 milyar dolara, daha sonra 10 milyar dolara çıkarma konusunda mutabık kaldı.

İki gemi anlaşması yapıldı

Ziyaret sırasında iki ülke arasında savunma sanayii alanında önemli bir imza atıldı. Dün imzalanan protokolle Türkiye’nin milli gemi projesi MİLGEM kapsamında Endonezya’ya iki gemi yapılmasına karar verildi. Edinilen bilgiye göre 2 milyar dolarlık gemiyle birlikte ülke donanmasının modernizasyonu da protokol kapsamında olacak. İki ülke ayrıca diplomatik ve hizmet pasaportlarına vize muafiyeti ve afet yönetimi anlaşmalarıyla, dışişleri bakanlıkları arasında işbirliği öngören mutabakat zaptına imza koydu. Gül ve Yudhoyono, Libya ile ilgili de ortak bir bildiri yayımlayarak acil ve etkin bir ateşkese, ateşkesin ülkede bulunacak BM varlığı tarafından gözlenmesine ihtiyaç olduğunu belirtti. Libya halkının daha fazla zarar görmesini istemediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Akdeniz kıyısında kapalı rejimlere artık yer yok. Demokrasi bütün bölgede gerçekleşecektir.” dedi.

Editör: TE Bilişim