Endonezyalının Can Yeleği Muz Hevengi

Endonezya’daki feribot faciasından sağ kurtulmayı başaran 17 yaşındaki  Rudi Alvian; “Muz hevengi hayatımı kurtardı” dedi.

Rudi Alvian, Teratai Prima alabora olup  gemisi battıktan sonra su üzerinde yüzen bir muz hevengine tutunarak dev dalgalardan boğulmadan kurtulmayı başardığını söyledi.

Kazazede genç, yaşadığı anları şöyle anlattı:

“Güvertenin altındaydım. Diğer yolculara ait bir muz hevengi bir can filikası bulana kadar su üzerinde kalmamı sağladı. Bir balıkçıya rastlayıncaya kadar bu can filikasındaki diğer 5 kişiyle beraberdik”

17 yaşındaki Rudi Alvan; 267 can taşıyan feribottan şu ana kadar sağ bulunan 22 kişiden biri.  10 yaşındaki Teratai Prima adlı feribot Sulawesi adasının batı sahilindeki Pare-Pare limanından kalkmış Borneo adasındaki Samarinda limanına gitmekteydi.

Gemi, meteorolojinin yaptığı fırtına ihbarlarına itibar etmedi ve tropik siklonun içine girince 267 yolcu ve mürettebatla alabora olarak battı.

Gemiyle son temas Pazar gece yarısından sonra Saat 0200 sularında oldu. Majene limanının 50 mil açığında alabora olan feribot battı.

38 yaşındaki Muhammet Yusuf  da aynı Rudi Alvian gibi muz hevengine tutunarak hayatta kalmayı başarmış.  Muhammet’e göre muz hevenkleri muhtemelen geminin yük ambarlarından çıkmış.

Muhammet olayı şöyle anlattı:

“Gemi alabora oluyordu, ben kendimi denize attım. Gemi yan yatmış ve dengesi bozulmuştu, insanlar panik içerisinde yardım edin diye çığlık atıyordu. Gemi ters dönerken muhtemelen yolcuların çoğu da uykudaydı. Kendi kendime çocuklarım ve karım için hayatta kalmam gerektiğini telkin ederek  güç kazanmaya çalıştım. Bana yaşama şansı verdiği için Allah’a şükrediyorum.”

29 yaşındaki Yulianus Mangande güverteye düşen ağır cisimlerin çıkarttığı sesle uykusundan uyanmış. Bu esnada gemi sert bir şekilde iskele tarafına doğru yatmış. Gemi alabora olmadan önce dışarı çıkmayı başarabilmiş.

Mangande, kazayı telefonda AFP muhabirine şöyle anlattı:

“Kaza olduğunda bütün yolcular uykudaydı. Saat 03:30 sıralarında gürültülerle uyandım, sanki yerlere cisimler düşüyor gibiydi.  Geminin iskele tarafa doğru yattığını hissettim, sonra hızlı bir şekilde alabora oldu.  Bu sırada pek çok diğer yolcu gibi ben de denize atladım. Ağır denizlerde sabah saat 8’e kadar yüzdüm. Saat 8’de bir can Salı buldum.”

Balıkçıların can filikasını diğer 4 kazazedeyle birlikte  bulmaları için 3 saat daha geçmesi  gerekecekti.

Bir diğer kazazede, 18 yaşındaki Rusdi bir bambu dalına tutunarak su üstünde kalmış. “10 kişinin bir can filikasına atladıklarını gördüm, ancak can filikası onları taşıyamayınca alabora oldu” diye gördüklerini anlattı.

Editör: TE Bilişim