EN RENKLİ 1 TEMMUZ BU SENE KUTLANDI

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı münasebetiyle Deniz ve Ticaret Odası Kocaeli Şubesi tarafından düzenlenen programlar kapsamında ki son etkinlik olan denizcilik kokteyllisi il protokolünün ve denizcilerin katılımı ile gerçekleşti.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 92. yıl dönümü kutlama programları ilimizde çeşitli etkinliklerle kutlandı. İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesinin düzenlediği kutlama programları 1 hafta sürdü. 28-29 Haziran’da Gölcük’te yelken yarışları ile başlayan etkinlikler 30 Haziran’da 41 Burda AVM’de açılan gemi maketi ve fotoğraf sergisiyle devam etti.

Çocuklarda denizcilik bilincinin oluşturulması amacıyla gemi maketi yapımı etkinliğinin de yapıldığı program 5 gün sürdü ve çocuklar kendi gemi maketlerini usta maketçilerin desteğiyle yapmış oldu. Etkinlikler 3 Temmuz Salı günü Kocaeli Liman Başkanlığı bahçesinde düzenlenen Kabotaj ve Denizcilik Kokteyli ile sona erdi.

Protokol Yoğun İlgi Gösterdi

Denizcilik Kokteyllisine; Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Gölcük kaymakamı Mustafa Altıntaş, Körfez Kaymakamı Hasan Hüseyin Can, Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, Kocaeli sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Kocaeli Liman Başkanı Murat Müftüoğlu, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Gündoğdu, denizcilik camiası ve çok sayıda davetli katıldı.

Kocaeli Denizi Bir Kent

Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel yaptığı konuşmada Kocaeli’nin denizci bir kent olduğunu vurgularken istatiksel veriler ile Kocaeli’nin denizcilik sektöründe ki yerini belirttiği konuşmasında; “12 ilçeye sahip Kocaeli ilinin 120 km’lik sahil şeridiyle Marmara Denizi ve Karadeniz’in yanı sıra Sapanca gölüne de kıyısı vardır. Kocaeli de 34 liman, 11 deniz otobüsü ve yolcu vapuru iskelesi, 4 feribot iskelesi, 7 tersane, 14 balıkçı barınağı ve çekek yeri, 13 yelken kulübü, Kocaeli Üniversitesinin Denizcilik Fakültesi ve Karamürsel Meslek Yüksekokulu’ nun yanı sıra 2 özel eğitim kurumu da faaliyet göstermektedir. 2017 verilerine göre Kocaeli limanlarına 10,548 gemi gelmiş ve 73.234 milyon ton yük elleçlenmiştir. Bu rakam Türkiye yük elleçmesinin % 15.54’üne tekabül etmektedir. Aynı zamanda Kocaeli konteyner elleçmesinde 1.315.991 TEU ile Ambarlı ve mersinden sonra 3. Sırada yer almaktadır” dedi.

Kıran’dan Doğusel’e Teşekkür

Kocaeli Vali Hüseyin Aksoy ise yaptığı konuşmada; “Türkiye 3 tarafı denizlerle çevrili 8333 km kıyı uzunluğu olan bir ülke. Denizciliğin daha iyi bir noktaya gelebilmesi bakımından yürütülen önemli çalışmalar var. Denizcilik sektörümüz her yıl kendisini geliştiriyor ve büyüyor. Denizcilik sektöründe Kocaeli önemli bir yer tutuyor. Kocaeli Karadeniz ve Marmara’ya kıyısı olan bir il ve her iki bölgede de denizcilik faaliyetleri için uygun ortamlar var. İzmit Körfezi 35 limanıyla geçtiğimiz yıl 73 milyon ton yüküyle Türkiye’nin en önemli limanlarının başında geliyor. Kocaeli’de 5 tane Gümrük Müdürlüğümüz var ve bu Gümrük Müdürlüklerimiz aracılığıyla yapılan dış ticaret hacmi de Türkiye dış ticaret hacminin %17’sini aşıyor. Bununda büyük kısmı denizcilik sektörü üzerinden gerçekleşmektedir” dedi. Vali Aksoy’dan sonra konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Tamer Kıran Kocaeli’nin kendi için ayrı bir yeri olduğunu söyledi. Kocaeli denizciliğinin ilerlediğinden bahseden Kıran, Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel’e teşekkür etti.

En Renkli 1 Temmuz Kutlamaları

1 Temmuz günü Yalova, Kandıra ve İzmit Marina’da etkinlikler yapıldı. İzmit Kültür Tepesi’nde ki resmi tören ile başlayan etkinlikler; Atatürk Heykeline çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, saat 10.00’da Gölcük Denizcilik Meslek Lisesi’ne, saat 11.00’de Yalova Yürüyen Köşk’e, saat 18.00’de Kandıra Kefken Liman Başkanlığı’nda ki etkinlikler ile son buldu. İzmit Vapur İskelesinden kalkan vapurdan deniz şehitlerini anmak için denize çelenk bırakma töreni

yapılırken, vapur daha sonra ücretsiz düzenlenen Büyük Ada Turu için adalara doğru seyre devam etti.

Yarışmalar Yapıldı

Kefken Liman Başkanlığı ve Kandıra Kaymakamlığının da destek olduğu Kefken limanında ki etkinlikler kapsamında; 100 metre yüzme, denizde tabak bulma ve yağlı direk yarışı yapıldı. Renkli görüntülere sahne olan yarışmalarda dereceye giren yarışmacılara ödülleri verildi. Programda konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel; “Kocaeli’nin bir deniz kenti olduğunu Türkiye’ye hissettireceğiz. En renkli Kabotaj Bayramı etkinliklerini bu yıl yapıyoruz” diyerek denizci ülke denizci Kocaeli mesajı verdi.

Sahil Temizlendi

1 Temmuz etkinlikleri kapsamında 2 Temmuz Pazartesi günü ise Körfez Yarımca Sahili’nde kıyı temizliği etkinliği yapılarak sahilde ki çöpler temizlendi. Etkinliğe şube başkanı Vedat Doğusel ev sahipliği yaparken, Kocaeli Liman Başkanı Murat Müftüoğlu ve Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Aykan Karademir’de katıldı. Temizlik etkinliğinde yaklaşık 50 kilo çöp toplandı.

Editör: TE Bilişim