D. Karadeniz’in En Fazla Yük Artışı Yaşayan Limanı

Yaklaşık 2.5 kilometrelik mendireği ile Karadeniz’deki en uzun mendireğe sahip liman olma özelliği taşıyan Hopa Limanı, geçen yıl 875 bin ton olarak gerçekleştirdiği yük hacmini 2014’te 1 milyon tona yükselterek, orta ölçekli liman kategorisinde anılmayı hedefliyor. Ciner Grubu iştiraklerinden olan Hopa Limanı, özelleştirildikten sonra her geçen gün üzerine koyarak büyümesini sürdürüyor. Son iki yılda emek harcadıkları projelerin büyük kısmının gerçekleştiğini ifade eden Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmeleri A.Ş Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, “2011 yılında 575 ton olan yıllık yük hacmimiz 875 bin tona çıktı. TÜRKLİM raporlarında da göreceğiniz gibi yüzde 56 ile Doğu Karadeniz’de en fazla yük artışı yaşayan liman konumuna yükseldik. Bu artışı, yük çeşitliliğine giderek başardık. Eskiden likit terminalimizde yalnızca beyaz ürün elleçlerken, buna siyah ürün de ekledik. Derince’den kabotaj kapsamında gelen fuel oille askeri birliklerin yakıt ihtiyacını Hopa Limanı’ndan karşılamaya başladık” diye konuştu.

“GABARİ DIŞI YÜK TAŞIMADA UZMANLAŞIYORUZ”

Yıllardır konuşulan Sochi Kış Olimpiyatları’na taş taşıma işini de limanlarından yaptıklarını belirten Özer, şöyle devam etti: “Yalnızca bu yıl 140 bin ton taş ihracatı yaptık. Daha önce Hopa Limanı’nda bulunan pnömatik tahıl boşaltma ekipmanları geçtiğimiz yıllara kadar çalışmıyordu, bunları ciddi bir revizyondan geçirdik. Artık limana buğday ve mısır da gelmeye başladı. İran’a da transit taşımalarımız hızlandı. Bunların yanı sıra, gabari dışı diye tanımladığımız çok ağır, hacimli yükleri demiryolu ya da karayoluyla gidemeyen malzemeleri Uzakdoğu veya Yakındoğu’dan gemiyle Hopa’ya getirip, Hopa’da tahliye edip; kendimizin ya da geminin imkanlarıyla limbo yaparak, Volga-Don kanalından Hazar Denizi’ne, oradan da Kazakistan ve Türkmenistan gibi ülkelere ulaştırıyoruz. Geçen yıl 20 bin tonluk, 80 bin metreküplük bir doğal gaz santrali ve ekipmanlarını taşıdık. Bu da bize limanımızı dünyaya tanıtmak adına büyük prestij kazandırdı. Çünkü, öyle bir yük ki, ekipmanın değeri limanın değerinden daha fazlaydı” sözleriyle yükün önemine vurgu yaptı.

hopaport

EN UZUN MENDİREĞE SAHİP LİMAN

Hopaport, Karadeniz limanları arasında yaklaşık 2.5 km ile en uzun mendireğe sahip liman olarak öne çıkıyor. Bu uzun mendirek sayesinde limanın içinde her türlü operasyon yapma imkanı bulduklarını ifade eden Burçin Özer, “Gemiden gemiye yükleme yaparak, müşterilerimizin zaman ve maliyetini aşağı çektik. Yani, büyük gemilerden boşalttığımız yükleri aşağı indirip, yeniden taşımak yerine özel bir izinle 6 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğindeki dev pnömatik usturmaçalar satın alarak gemilerin arasından gerçekleştirdik. Geçen yıl yaptığımız en önemli iş ise 460 bin tonluk bir parçanın gemiden gemiye nakliyesi oldu. Hopa Limanı, Türkiye’deki her yükün elleçlenebileceği tek limandır. Konteyner de elleçleyebileceğimiz ekipmanlar mevcut ama bir sanayi bölgesi olmadığı için yük bulmakta şimdilik sorun var. Önümüzdeki yıl bölgenin madeni ile ilgili bir çalışmamız olacak. Ambarlı Samsun ve Trabzon arası bir hat var. Bu hatta Hopa’yı da katıp, gelen yükün Hopa’ya getirilerek, konteynere alınıp, kabotaj kapsamında Ambarlı’ya; Ambarlı’dan da direkt Çin’e; Çin’den gelen konteynerin de yine aynı yolla geri götürülmesi gibi bir projemiz bulunuyor. Bununla ilgili de, inşaası devam eden Cankurtaran Tüneli’ni kullanmayı planlıyoruz. Bu geçidin bitmesiyle Hopa’nın yoğunluğu daha da artacaktır. Türkiye’nin en uzun tek parça tüneli sayesinde daha az yakıt harcayıp, daha az kilometre yakılacak, bu da Hopaport’un önemini daha da artıracaktır” açıklamasını yaptı.

hopaport (9)

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ LİMANDAN ORTA ÖLÇEĞE

Liman, 10 metre drafta sahip, bu da 20-25 bin tonluk gemilerin yanaşabileceği anlamına geliyor. Önümüzdeki dönemde mevcut draftı artırma çalışmaları da yapabileceklerini vurgulayan Özer, “Çünkü, farklı projelerimiz var. Zaten kısa vadede Karadeniz’e daha büyük tonajlı gemilerin gelme olasılığı çok düşük. Ama önümüzdeki yıllarda draftımızı 12-13 metreye çıkararak, onları karşılamaya hazır olmak istiyoruz. Limanda yatırımlarımızı faz faz gerçekleştiririz. Hedefimiz, Hopaport’u Doğu Karadeniz’in parlayan yıldızı yapmak. Önümüzdeki yıl 1 milyon ton sınırını aşıp, küçük ölçekli bir limandan orta ölçekli bir limana terfi etme arzusundayız” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim