En fazla memnuniyet ulaştırma sektöründen

 Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, vatandaşın en fazla ulaştırma sektöründen memnun olduğunu bildirdi.

Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, vatandaşın memnuniyeti açısından en fazla memnuniyetin ulaştırma sektöründe olduğunu bildirdi. Elvan, bakanlığının icraatlarını değerlendirdi ve 13 yıllık AK Parti iktidarı döneminde devrim niteliğinde icraatlar, yatırımlar ve reformlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bunların başında havayollarının serbestleşmesinin geldiğini dile getiren Elvan, iktidara geldiklerinde THY'nin batma noktasında olduğunu kaydetti. Partileri iktidara gelinceye kadar hiçbir hükümetin iç hatlarda yolcu taşımacılığının serbestleştirilmesini kabul etmediğini anlatan Elvan, "Biz bu imkanı sağladık. Serbestleşme ile bir taraftan THY, diğer taraftan özel şirketler güçlendi.

Bizim dönemimizde hava yolunu halkın yolu haline getirdik. Her kesimden vatandaşımız uçağa binme imkanına kavuştu" dedi. Türkiye'da 80 yılda 26, 13 yıllık iktidarları döneminde ise 29 havalimanı yapıldığını vurgulayan Elvan, demiryollarında da kendilerinden önce hızlı trenin hayal olduğunu bildirdi. "AK Parti öncesi dönemin Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, 'Bırakın beni, çocuklarımı, torunlarım dahi yüksek hızlı treni görmez' şeklinde ifade kullanmıştı" diyen Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün yüksek hızlı treni sayın Vural kendisi de görebiliyor. Yüksek hızlı tren altyapısı oluşturduk. Ankara'yı İstanbul'a, Konya'yı Ankara'ya, Eskişehir'e yüksek hızlı trenle bağladık. Yüksek hızlı tren yatırımlarımız devam ediyor. Antalya'yı İzmir'e, Sivas'a, Konya'yı Mersin'e bağlayacak yüksek hızı tren yapımı devam ediyor. Mersin'e kadar Orta Anadolu hızlı trenle bağlanmış olacak. Önümüzdeki dönemde de yoğun şekilde buna devam edeceğiz."

Yüksek hızlı tren yapım işinin bakanlıklarının en öncelikli konularından biri olduğuna dikkati çeken Elvan, yurdu hızlı tren ağlarıyla bağlayacaklarını ifade etti. Elvan, karayolunda da 80 yılda 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılmışken, hükümetlerinin 13 yılda 18 bin kilometre bölünmüş yol yaptığına işaret ederek, bundan sonraki süreçte de buna devam edeceklerini belirtti.

Denizcilik sektörü

Denizcilik sektörüne yönelik de reform niteliğinde kararlar aldıklarını dile getiren Elvan, şöyle konuştu: "Sektörde yakıttaki ÖTV'yi kaldırdık. Bu şekilde denizciliğin gelişmesine önemli katkı sağladık. Diğer taraftan çok sayıda gemi inşa eden tersanelerin kurulmasının önünü açtık. 70'in üzerinde tersanemiz var. Buralardan dünyanın dört bir yanı için yat inşa ediliyor. Özellikle yat inşasında Türkiye dünyada 3. sıradadır. İhracatımızda da çok önemli artış oldu. Son bir yılda 1,5 milyar dolara yakın yat ve gemi ihracatı söz konusu."

Kendilerinden önceki yıllarda Türk bayraklı gemilerin yurtdışında limanlarda aylarca tutulduğunu, kara listede olduklarını ifade eden Elvan, bunu beyaz liste grubuna ulaştırmayı sağladıklarını vurguladı. Deniz yoluyla yolcu taşımacılığında da önemli artış sağlandığını belirten Elvan, "Üç büyük denizimize üç büyük liman inşa edeceğiz. Bunlar Karadeniz'da Filyos Limanı ki ihalesi yapıldı. İzmir Çandarlı ve Akdeniz Mersin'de büyük bir konteyner limanı inşa edeceğiz" dedi.

 En fazla memnuniyet olan sektör ulaştırma

"Vatandaşın memnuniyeti açısından bakıldığında tüm sektörler içinde en fazla memnuniyet olan sektör ulaştırma sektörüdür" diyen Elvan, bu alanda büyük yatırımlar yaptıklarını, önümüzdeki dönemde sektörde büyümenin süreceğini kaydetti. İletişim alanında 2002 yılında 20 bin geniş bant abonesinin bugün 45 milyona ulaştığını bildiren Elvan, telefon ve internet kapsama alanı bakımından Türkiye'nin yüzde 99'unun kapsama alanına alındığının altını çizdi. Bunun için yerin altında 240 bin kilometreyi geçen fiber kablo ağı oluşturduklarını kaydeden Elvan, bakanlıklarının son bir yılda 2 binin üzerinde köy, belde ve mezraya internet ve mobil telefonu ulaştırdığını söyledi.

Avrupa'nın kırsal bölgelerinde cep telefonunun çekmediğini ama Türkiye'de böyle bir sorun olmadığının altını çizen Elvan, vatandaşların sosyal medyayı, interneti daha fazla kullanabilmesi için bu imkanları sunmaya devam edeceklerini anlattı.

Abdülhamit'in, Osmanlı'nın hayali olan Boğaz'ın altından geçmeyi, Marmaray'ın kendi dönemlerinde gerçekleştiğini belirten Elvan, bir anlamda Londra'yı Çin'e yüksek hızlı tren ağlarıyla bağlamış olduklarını ifade etti.

Yapılan ve yapılacak projeler

Elvan, Avrasya Tüneli çalışmasının devam ettiğini, önümüzdeki yıl sonu itibarıyla vatandaşların hizmetine sunacaklarını söyledi. Dünyanın en büyük havalimanı olacak yılda 150 milyon yolcu kapasiteli 3. havalimanını İstanbul'a yaptıklarını hatırlatan Elvan, İstanbul'u İzmir'e bağlayan 9 milyar dolarlık otoyol projesinin devam ettiğini, 2017 yılında hizmete sunulmasının planlandığını belirtti. Bir diğer projelerinin dünyada ilk olacak 3 katlı Büyük İstanbul Projesi olduğunu bildiren Elvan, ilk kez Türkiye'nin kendi uydusunu, kendi uçağını yapacak konuma geldiğini, bunun adımlarının atılacağını da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim