EN ESKİ BATIĞIN BENZERİ KKTC'DE

Dünyanın en eski açık deniz teknesi “Uluburun”un batığındaki bilimsel araştırmalarda elde edilen bulgulardan yararlanılarak yapılan “Uluburun 2” gemisi KKTC’ye geldi.
Dünyada bilinen en eski batık açık deniz teknesinin Nakitbahis benzeri “Uluburun 2”, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Girne Limanı’na demirledi. Uluburun’un batığındaki bulgulardan hareketle inşa edilen geminin proje danışmanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, gemiden ve performansından memnun...

Günümüzden 3 bin 400 yıl önce Antalya’nın Kaş ilçesi Uluburun açıklarında battıktan asırlar sonra bulunarak, 20. yüzyılın ilk 10 buluşu arasına giren geminin orijinali, Bodrum Müzesi’nde sergileniyor.

Dünyanın en eski batığı olarak bilinen yelkenli geminin benzeri, 360 Derece Tarih Araştırmaları Grubu tarafından İzmir Urla’da yeniden inşa edildikten sonra, ilk seferini, orijinalinin son seferini gerçekleştirdiği Kıbrıs’a yaptı ve Girne Limanı’nda demirledi.

Girne Marinası’nda taştan çapasını denize atarak demirleyen ve 19 kişilik mürettebatı bulunan gemi, KKTC’nin üst düzey yetkilileri tarafından karşılandı.

Gemiyle beraber adaya gelen Proje Danışmanı Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Hayat Erkanal ve Proje Sorumlusu Osman Erkurt, gemiden ve performansından memnun olduklarını dile getirdiler.

DenizHaber.Com-Ajanslar

Editör: TE Bilişim