Suudiler, Türkiye’nin en büyük yatını teslim almaya geliyor 
 
Türkiye’nin 65 metre uzunluğu ile en büyük mega yatı, yapılacak törenle Suudi bir yatırımcıya teslim edilecek.

65 metre uzunluğu ile Türkiye’de üretilen en büyük mega yat, bugün Kocaeli Serbest Bölgesi’nde gerçekleştirilecek törenle Suudi bir yatırımcıya teslim edilecek. Arap-Türk ortaklığıyla kurulan Yachtley Gemi Yapım şirketinin 40 milyon euro yatırımla hayata geçirdiği ve 2008 Eylül ayında denize indirdiği dev mega yatın en dikkat çeken özelliği, aynı zamanda Türkiye’de üretilen en lüks yat olması.

Kapı kollarından banyolarındaki musluk kollarına, armatürlerinden havluluklarına kadar tüm detayların altın kaplamalı olarak tasarlandığı ’Nourah of Riyadh’ isimli mega yat, VIP kamarasından özel suitlere tüm lüks detayları taşıyacak şekilde tasarlandı. Yüzde 99.9’unun Suudi Arabistanlı yatırımcı Bader Fahad M. Al-Athel’a ait olduğu ve Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Suudi Hamad Assaf Al-Assaf’ın yürüttüğü Yachtley Gemi Yapım Sanayi şirketinin Lübnanlı ve Türk ortakları arasında Antoine G. Samara, Ali Fatih Bedir ve Mehmet Duyar gibi isimler yer alıyor.

Yeni yata helikopter pisti

Ortaklığının yanı sıra aynı zamanda şirketin Genel Müdürlüğü’nü yürüten Ali Fatih Bedir, “65 metre uzunluğu ile Türkiye’nin en büyük mega yatı olan Nourah of Riyadh, dünyada da 2008 yılında yapılan 23 dev mega yattan biri oldu. Türkiye’de en son RMK tarafından Tuzla’da denize indirilen mega yatın büyüklüğü 50 metreydi” dedi. Nourah of Riyadh’ın ardından 74 metrelik yeni bir mega yat projelerinin daha olduğunu açıklayan Bedir, “Kendi büyüklük rekorumuzu kıracağımız bu yatta helikopter pisti de planlıyoruz. Projeyi 2012 yılında tamamlayacağız” diye konuştu.

Dünya yat üretiminde ilk 5’te yer alan Türkiye’de Proteksan ile birlikte mega yat üretiminde ilk iki sırayı paylaştıklarını, RMK’nın nispeten daha küçük yatları ürettiğini kaydeden Bedir, 3 yıl içinde Türkiye mega yat üretiminde lider olmayı hedeflediklerini açıkladı.

İnşa edecekleri yat büyüklüğünü 100 metrenin üzerine kadar çıkarmayı planladıklarını belirten Bedir şunları söyledi: “Dünyada da 10 yıl içinde ilk 10 büyük yat üreticisinden biri olmayı hedefliyoruz. Rakibimiz Almanya ve İtalya.” Bedir, Kocaeli Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş’de (KOSBAŞ) faaliyet gösteren ve 2005 yılında kurulan Yay Gemi Yapım şirketinin yıl içinde isim değişikliğiyle Yachtley Gemi Yapım Sanayi adını aldığını sözlerine ekledi.

Yıl içinde "Yachtley Gemi Yapım San.Ticaret A.Ş." olarak isim değişikliği yapan firma hem değişikliğin tanıtımını yapmak, hem Fransa Cannes'a ürettikleri yatın teslimatını yapmak hem de yeni başlayacakları 74 m mega yat projesinin açılışını yapmak üzere bugün 10.30 da firma genel merkezinde bir tören düzenleyecek.Törene Devlet Bakanı Sayın Kürşat Tüzmen, Suudi Arabistan Askeri Ateşesi Muhammed Al Shalhail ve Kocaeli il protokolü katılacak.

Kapı kolları altın kaplama

* 2 adet VIP kamara

* 10 adet VIP misafir kamarası

* 20 kişilik yemek salonu

* 22 kişilik mürettebat

* 12’si normal 2’si VIP suit

* 120 metrekarelik güneşlenme ve denize girme platformu

* Jakuzi ve asansör

* Armatürlerden kapı kollarına kadar tüm detaylar altın kaplama
 

Editör: TE Bilişim