EMPA Genel Kurulu Sona Erdi

Belçika'nın Antwerp kentinde düzenlenen Avrupa Kılavuz Kaptanlar Birliği (EMPA) 42. Genel Kurulu sona erdi.

Türkiye, Genel Kurul'da Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği tarafından temsil edildi. Dernek Başkanı Cahit İstikbal ve Genel Sekreter Oğuz Bağçeciden oluşan delegasyon, toplantılarda Türkiye'yi temsil etti.

Genel Kurul'da önceki gün Türkiye adına söz alan Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Cahit İstikbal, 24 AB üyesi ülke delegasyonlarına Türk Denizciliği ve kılavuzlukta son bir yıl içerisinde meydana gelen gelişmeleri anlattı.

"Türkiye denizciliğe büyük önem verdi"

İstikbal, son dönemde Türkiye'nin denizciliğin gelişmesine büyük önem verdiğini anlatarak, hükümetin uyguladığı destekleyici politikalar sonucunda özellikle gemi inşa endüstrisinde büyük gelişmeler kaydedildiğini belirtti.

Kılavuzlukla ilgili olarak Türkiye'de denizcilik idaresinin "kılavuzluğun ticari baskılardan korunması" konusunda kararlı olduğunu belirten İstikbal, kendilerinin de teknik bakımdan gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi.

İstikbal, 2006 yılında İstanbul Boğazında meydana gelen ve Kılavuz kaptan Lütfü Berk'in hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan çarmıh kazasından sonra Türk Boğazlarında 4 çarmıh kazası daha meydana geldiğini açıkladı. Meydana gelen çarmıh kazalarının şans eseri yaralanma ile atlatıldığını belirten İstikbal, kazalardan zarar gören kılavuz kaptanların P&I kulüplerine karşı tazminat davaları yürütüldüğünü söyledi.

"Kılavuzlukta hizmet içi eğitimi başlatıyoruz"

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği olarak Türk Denizcilik İdaresinden aldıkları yetkiyle Türkiye'de kılavuzlukta hizmet içi eğitimi vereceklerini belirten İstikbal, bu şekilde Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün A.960 sayılı kararının gereklerinin de yerine getirilmiş olacağını belirtti.

"Türk Boğazlarında iki önemli kurumun biraraya getirilmesi planlanıyor"

Türk Boğazlarında hizmet veren birisi kılavuzluk ve römorkörcülük, diğeri de VTS  ve römorkörcülük hizmetleri veren iki önemli kuruluşun Ulaştırma Bakanlığı çatısı altında toplanması planlarının olduğuna değinen İstikbal, kendilerinin Dernek olarak detaylar konusunda bilgi sahibi olmamakla birlikte, mesleki bilgi birikimleri ile bu konuda mesleki altyapıyla ilgili teknik destek sağlayabileceklerini umduğunu belirtti.

Türkiye, EMPA içerisinde "Auditor"lüğe seçildi.

EMPA üyesi 25 ülke, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği'ne duydukları güvenin bir göstergesi olarak, Dernek Başkanı Cahit İstikbal'i kurumun iç denetleme mekanizması olan ve hesaplarını denetleyen "Auditor" lüğe seçtiler.

İstikbal, önümüzdeki dönem EMPA'yı denetleyecek.

ISPO Projesine start verildi

EMPA Çalışmaları kapsamında "Kılavuzluk Kuruluşları İçin Uluslararası Standartlar" anlamına gelen ISPO projesine start verildi.

Yaklaşık 10 yıl önce temelleri atılan ve başlangıcında Türkiye'nin de  yer aldığı ISPO projesi, kılavuzluk teşkilatlarınca halen ISO kapsamında alınmakta olan kalite belgesinin, ayrı bir ihtisaslaşma olması gereken kılavuzluğa uyarlanmış şekli olarak tarif ediliyor.

ISPO'nun ISO'dan farkı, "Kılavuzluk için kılavuz kaptanlar tarafından geliştirilmiş kalite standartları" olarak belirtiliyor.

Bir Sonraki Genel Kurul Antalya'da

Bir sonraki 43. EMPA Genel Kurulu, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği'nin ev sahipliğinde turizm cenneti Antalya'da yapılacak.

Nisan 2009'da gerçekleştirilecek olan kongre ile ilgili EMPA üyesi ülkelere gerekli bilgiler verildi ve broşürler dağıtıldı.

Türkiye Delegasyonu bütün ülkelerle temasa geçerek her birini Türkiye'ye davet ettiler.

Antalya'da yapılacak genel kurulla ilgili bütün üye ülkelerin çok memnun olduğu ve kongre vesilesiyle Antalya'yı görecek olmaktan dolayı heyecanlı oldukları gözlendi.

Antwerp Denizcilik Akademisinde düzenlenen toplantılarda 25 AB üyesi ülkeden kılavuz kaptanlar biraraya geldiler.

DenizHaber.Com

 

Editör: TE Bilişim