Dünyanın en büyük gemisi Emma'ya 6 kardeş geliyor

Küreselleşen dünya ekonomisinde, bu işten en fazla yararlanan sektörlerden birisi deniz taşımacılığı ticareti. Geçen yıl küresel taşımacılık hizmetleri pazarının büyüklüğü 570 milyar dolardı. Dünyada gerçekleştirilen ticari taşımacılık hizmetlerinin yüzde 90'ın-dan fazlası deniz taşımacılığı ile gerçekleştiriliyor. 570 milyar dolar, global mal ticaretinin yaklaşık yüzde 5'ine tekabül ediyor. Sektör, yalnızca bir yıl içinde yüzde 12'lik bir büyüme oranı kaydetti. Çin giderek daha fazla üretiyor dünyaya satıyor. Almanya, ihracat şampiyonluğunu sürdürüyor, o da tüm dünyaya mal satıyor. Avustralya, Kanada, Şili çıkardıktan madenleri dünyanın dört bir tarafına gönderiyor. Küresel ticareti yeni, büyük, en son teknolojileri kullanan modern gemiler taşıyor. Bunların en büyüğü ise Emma. Emma'nın sahibi, dünyanın bir numaralı konteynır taşımacılığı firması Maersk. Firma, deniz taşımacılığı dünyasının Microsoft'u olarak kabul ediliyor.

Emma, adını şirketin büyük ortaklarından Maersk Mc Kinney Moller'in vefat eden eşinden almış. Danimarka'da üretilen Emma, global deniz ticaretinin büyümesini yansıtan tek kelimeyle muhteşem bir örnek. Dünyanın en büyük konteynır gemisi 11 bin TEU kapasitelik, yani yaklaşık 7 metre uzunluğundaki küçük konteynırlardan 11 bin tanesini bir seferde taşıyabiliyor.

Tonaj hesabı ise 157 bin DWT. Boyu 397, eni ise 56 metre. Su kesim çizgisi altında 30 metre derinliğe sahip, tabandan tavana yüksekliği ise 60 metre. Emma'nın mürettebatı 13 kişi. Geminin tamamı bilgisayarla kontrol ediliyor. Şirketin iddiasına göre Emma, bugüne kadar geliştirilmiş en çevreci gemi. Özel tasarımı sayesinde yılda bin 200 ton daha az yakıt harcayacak. Geminin ana makinesi 14 silindirli Wartsila RT-flex dizel ve 110 bin beygir güç üretiyor. Söz konusu motor, bugüne kadar üretihniş en büyük dizel motor. Hızı ise bu kadar büyük bir gemi için 'müthiş' diye nitelenen 25.5 knots.

Maersk, Emma'nın.altı kardeşini daha inşa ediyor. 2012'ye kadar diğerleri de denize indirilecek. Emma, bugün dünya denizlerinde salınan, yük taşıyan 48 bin geminin en büyüğü. Kendisinden birkaç metre daha uzun, birkaç metre daha geniş bir Malaccamax ebatlı gemi inşa edilene kadar da öyle kalacak. Dünya deniz ticaret taşımacılığı yılda yüzde 10 hızla büyümeye devam ederse, unvanını 2010'da yitirebilir.

Kaynak: İstanbul/E.Çözüm

Yayın Tarihi: 21 Nisan 2007

Editör: TE Bilişim