ESKİ TERSANE KOMUTANI'NIN İDDİASI

 Eski İstanbul Tersane Komutanı emekli Tuğamiral Metin Poyrazlar, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil'in, tersanenin boya ihalesiyle ilgili kendisini telefonla arayarak, "Sana birini göndereceğim, değerlendirin" dediğini söyledi. Poyrazlar, "Komutanın telefonundan rahatsız oldum ama bir şey diyemezdim" dedi.
     
     Emekli Oramiral Erdil, eşi Füsun Erdil, kızı Deniz Erdil, emir subay yardımcısı emekli yüzbaşı Yalçın Kayatunç ve kızının gizli ortağı olduğu ileri sürülen Şirin Melek Özden'in yargılanmalarına Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde devam edildi.
     
     Poyrazlar, Şirin Melek Özden'e boya ihalesi verilmesiyle ilgili olarak 2001 yılında düzenlenen tören öncesinde tersane komutanlığı binalarının dış cephesi ve fabrika kapıları için acilen iki ayrı boya alımı yapıldığını söyledi. Alımın Döner Sermaye Müdürlüğü tarafından çarşı-pazar usulüyle yapıldığını anlatan Poyrazlar, emekli Oramiral Erdil'in alımdan önce kendisini arayarak, "Birisini göndereceğim. Alımlarda değerlendirin" dediğini ifade etti.
     
     Şirin Melek Özden'in birkaç gün sonra makamına geldiğini belirten Poyrazlar, kendisinin de Döner Sermaye Müdiresi Yasemin Orçun'u çağırdığını ve bu kişinin boya alımlarında değerlendirilmesini söylediğini kaydetti.
     
     Daha sonra boya alımıyla ilgili tanıklığına başvurulan Yasemin Orçun, Poyrazlar'ın anlatımlarıyla aynı doğrultuda ifade verdi. Özden'in firması Heker'in verdiği fiyattan belli bir oranda kırım sağladıklarını da anlatan Orçun, birer ay arayla 6'şar milyar liralık 3 alım yapıldığını belirtti.
     
Betlike />     Usulsüz olduğu öne sürülen harcamalarla ilgili olarak tanıklığına başvurulan Genelkurmay Başkanlığı Yunanistan-Kıbrıs Daire Başkanı Tuğamiral Mücahit Şişlioğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Konutu'nda yemek verilmesinin esaslarıyla ilgili bir kural olmadığını söyledi. Mutfak harcamalarının faturaya bağlanıp bağlanmadığı konusunu bilmediğini anlatan Tuğamiral Şişlioğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreteri olduğu dönemde bu konuların kendi görev alanına girmediğini ifade etti.
     
     Tuğamiral Şişlioğlu, yemekler ve kullanılan malzemelerle ilgili tutanak tutulmadığını, önceki teamüllerin de bu yönde olduğunu söyledi.
     
     Bu arada söz alan Askeri Başsavcı Öztürk, "50 kişilik bir yemekte 500 bardağa yakın sıvı kullanılmış. Bunu araştırdık. İçkiler fatura edilmediği için meşrubat olarak fatura edilmiş" dedi. Tanıkların dinlenmesinin ardından Erdil'in emir subay yardımcısı emekli yüzbaşı Yalçın Kayatunç, rahatsız olduğunu ve İstanbul'da yaşadığını ifade ederek, duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti. Şirin Melek Özden'in avukatı da müvekkili hakkındaki gıyabi tutuklama kararının kaldırılmasını istedi.
     
     Mahkeme heyeti, Özden'in halen kaçak durumda olduğuna işaret ederek, gıyabi tutukluluk halinin devamına, Kayatunç'un duruşmalardan vareste tutulmasına, İstanbul'da bazı askeri personelin tanık olarak 1. Ordu Komutanlığı'nda ifadelerinin alınmasına ve diğer eksikliklerin giderilmesine karar vererek, duruşmayı 23 Şubat tarihine erteledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

WWW.DENIZHABER.COM

Editör: TE Bilişim