EMEC Genel Kurulu’nu Türkiye’de Yapıyor

Gemi Sanayicileri Derneği’nin de üye olduğu Avrupa Deniz Teçhizatı Kurulu’nun Olağan Genel Kurulu, GESAD’ın evsahipliğinde 25 Mayıs 2010’da İstanbul’da Ataköy Sheraton Hotel’de yapılacak. EMEC’in bundan önceki genel kurul toplantısı 3 Aralık 2009 tarihinde Brüksel’deki genel merkezde yapılmıştı. Bu genel kurul toplantısında GESAD tarafından gönderilen ve bir sonraki genel kurulun İstanbul’da yapılması konusunu içeren davet mektubu görüşülmüş ve bir sonraki genel kurul toplantısının İstanbul’da yapılması oybirliği ile kabul edilmişti. EMEC üyeleri, genel kurulun Türkiye’de yapılacak olmasından duydukları memnuniyeti bu toplantı sırasında GESAD heyetine de iletmişlerdi.

Avrupa Deniz Teçhizatı Kurulu’nun 14 üyesinin de katılacağı genel kurul, 25 Mayıs 2010 tarihinde İstanbul Ataköy Sheraton Hotel’de sabah saatlerinde başlayacak. Genel kurulun gündemi önemli gelişmelerin yaşandığı şu günlerde oldukça yoğun olacak. Özellikle AB LEADERSHIP çalışmaları çerçevesinde 21 Nisan’da Bilbao’da İspanya Bask Bölgesi Başkanı’nın başkanlığını yaptığı ve Avrupalı parlamenterler, etkili sektör kurumları EMEC ve CESA başkanları ile diğer yetkililerin katıldığı konferansta alınan kararların değerlendirileceği genel kurula, bu konferanstan çıkan 17 maddelik metin damgasını vuracak gibi görünüyor. Gemi Sanayicileri Derneği’nin de Türkiye’yi temsilen katılacağı genel kurulda gemi inşa sanayi, gemi ihtisas ve gemi yan sanayicilerinin ekonomik kriz nedeniyle yaşadıkları sıkıntılar, riskler ve çözüm önerileri tartışılacak. Genel kurulun ardından akşam evsahibi olan GESAD tarafından bir de resepsiyon verilecek. Resepsiyonda gemi sanayi ve denizcilik sektörünün temsilcileri Avrupalı meslektaşlarıyla sohbet etme ve tanışma imkanı bulacaklar. GESAD tarafından verilecek resepsiyonda, GESAD ve EMEC başkanları da kısa birer konuşma yapacaklar.

26 Mayıs 2010’da sabah saat 10:00’da başlayacak Ulaştırma Bakanlığı’nın koordinasyonunda, EMEC ve GESAD tarafından birlikte organize edilen Avrupa Birliği Deniz Faaliyetleri ve Trans-Avrasya Bölgesi Potansiyeli Semineri birçok önemli ismi bir araya getirecek. Düzenlenecek seminerde gemi ve deniz teçhizatı sanayi topluluğuna Avrupa Birliği tarafından yürütülen değişik faaliyetler hakkında bilgi verilecek. Ayrıca kriz sorunları ve Trans-Avrasya Bölgesi’ndeki potansiyel konumu ile Türkiye’nin rolü ve işbirliği imkanları tartışılacak. Seminerde 2008 yılında güncellenen AB Deniz Teçhizatı Yönetmeliği (EC 2008/67/EC Direktifi) hakkında da bir bilgilendirme sunumu yapılacak. Yine Mayıs 2009’da onaylanan AB Klas Kuralı (EC 391/2009) Madde 10 ve uygulama işlemlerini içeren kısa bir sunum da gerçekleştirilecek. Seminerin en önemli hedeflerinden biri de, davet edilen Türkiye’ye yakın coğrafyadaki sektör ortakları ile bilgi alışverişinin sağlanması olacak.

Seminer açılış konuşmalarının ardından iki bölüm olarak gerçekleştirilecek. Seminerin ilk bölümünde Gemi Sanayicileri Derneği adına YTÜ Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Bölüm Başkanı Ahmet Dursun Alkan, “Deniz Teçhizatında Trans-Avrasya Bölgesi’nin Rolü” hakkında bilgi verecek. Bu bölümde “AB Deniz Teçhizatı Yönetmeliği Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı (EMSA) tarafından, “MED Çerçevesinde Avrupa Deniz teçhizatı Endüstrisinin Rolü ve Tecrübesi” ile ilgili bilgiler de EMEC Başkanı W. M. Van Gulpen tarafından aktarılacak. Bu bölümde EMEC Genel Sekreteri Paula Lancellotti de, “Kriz Dönemi ve Sonrasında Gemi Sanayi Sektörü”nün bir analizini yapacak.

Öğle yemeği arasının ardından ikinci bölüme geçilecek. Bu bölümde GESAD adına GESAD Yönetim Kurulu Üyesi Alp Özalp tarafından “Deniz Teçhizatı Üreticilerinin Deneyim ve Organizasyonu” başlıklı bir sunum yapılacak. İkinci bölümde ayrıca “AB Klas Yönetmeliği ve Kuralları” hakkında EMEC’ten G. J. Huisink tarafından bilgiler verilecek. “AB Tanınmış Kuruluşları ve Uygulamaları” başlığı altında yine EMEC tarafından bir sunum gerçekleştirilecek.

Soru cevap bölümlerinde fikir alışverişlerinin yapılacağı, çözüm önerilerinin ortaya konulacağı seminerin Türk denizcilik sektörü açısından önümüzdeki süreçte stratejilerin belirlenmesi açısından son derece faydalı olacağı düşünülüyor.

Açılış Konuşmaları

  • Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım
  • EMEC Başkanı W.M. Van Gulpen
  • GESAD Başkanı Ziya Gökalp

Resepsiyon: 25 Mayıs 2010 Salı günü Saat 18:00

Seminer: 26 Mayıs 2010 Çarşamba günü Saat: 09:30

Yer: Ataköy Sheraton Hotel, Ataköy, İstanbul

Editör: TE Bilişim