El Kaide'nin yeni stratejisi

Uluslararası Terörizm Gözlemevi Başkanı Roland Jacquard, terör örgütü El Kaide'nin kimyasal ve biyolojik silah üzerinde çalıştığını, bundan sonraki stratejisinin ise "Denizde terör" olduğunu söyledi.

Cezayirli terörizm uzmanı gazeteci Atmane Tzaghart ile yazdığı "Ben Ladin:Batıyı Programlı Yıkma" adını taşıyan kitabının tanıtımı için basın toplantısı düzenleyen
Jacquard, kitapta El Kaide'nin yeni şeflerinin adlarının, eylem projelerinin ve 11 Eylül'ün analizini yaptıklarını açıkladı.

Terör örgütünün kimyasal ve biyolojik silahlar üzerinde çalıştığını belirten Jacquard, El Kaide militanlarının ifade ve açıklamalarına geniş yer verilen kitapta son derece gizli dosyaların da açıklandığını kaydetti.

Roland Jacquard, El Kaide'nin bundan sonraki stratejisinin denizde terör olarak belirlendiğini söyledi.

Kitapta El Kaide'nin saldırıları nasıl finanse ettiğinin de anlatıldığını belirten Jacquard, Madrid saldırılarının yaklaşık 40 bin dolarlık bütçe ile gerçekleştirildiğini, ancak yüzlerce insanın ölümüne ve bin 500'den fazla kişinin de yaralamasına neden olduğunu vurguladı.

Jacquard, 1993'te Betgaranti Sudan'ın başkenti Hartum'da İslami örgütlerin katıldığı bir toplantıya gittiğini, bu toplantıyı Bin Ladin'in organize ettiğini ve onunla saatler süren bir görüşme yaptığını söyledi.

Kitapta, söz konusu toplantıda Irak istihbaratı Muhabarat'ın eski başkanı Faruk Hicazi'nin bulunduğu, Hicazi'nin daha sonra Irak'ın Ankara Büyükelçisi olarak atandığı, 1998'de ise Kandahar'a giderek Usame Bin Ladin'le gizli bir görüşme yaptığına yer veriliyor.

Atmane Tazghart ise, 11 Eylül saldırılarının 478 milyon dolara gerçekleştirildiği, ancak Amerika'ya bu paranın yüzlerce misli insani ve maddi zarar verildiğini hatırlattı.
Tazaghart, halen Irak'ta eylem yapan El Kaide bağlantılı gruplardan yalnızca Ebu Musab El Zarkevi'nin Avrupa'da irili ufaklı 150'ye yakın hücresi bulunduğunu ileri sürdü. Kitapta, bir zamanların dünyaca ünlü teröristi Çakal Carlos'un Türkiye'deki bağlantısı sayesinde yakalandığı da anlatılıyor.

Kitaba göre, Türkiye'de mülteci olarak yaşayan aşırı dinci Ben Azzouz Zebda, yakın çevresine gizlice sızmayı başaran Cezayir istihbaratçılarla birlikte Sudan'a yaptığı bir gezide Usame bin Ladin'in Oum Dermane'deki özel villasındaki gizli bir toplantıya katıldı. İstihbaratçılar burada gizlice çektikleri fotoğrafları Cezayir'e iletti. Cezayir gizli servisi, bin Ladin ve yanındakiler arasında Çakal Caros'u teşhis edince durumu Fransız istihbaratı DST'ye bildirdi. Fransızlar da Sudan'a bir operasyon düzenleyerek 1994'te Çakal Carlos'u yakalayıp Paris'e getirdi.

WWW.DENIZHABER.COM


Editör: TE Bilişim