EKVADOR PETROL VANASINI KAPATTI

Latin Amerika ülkelerinden Ekvador'da devlet petrol şirketi, ham petrol ihracatını durdurdu. Şirket karara gerekçe olarak Sucumbios ve Orellana kentlerinde beş gündür devam eden protestoların üretim kapasitesini düşürmesini gösterdi.

Yüzlerce kişi petrol gelirlerinin altyapıya ve istihdam yaratılmasına harcanması talebiyle bu iki kentteki akaryakıt tesislerini ve havalimanlarını işgal etmişti.

Ekvador lideri Alfredo Palacio televizyondan yayımlanan bir konuşma yaparak, krizin ülkenin istikrarını sarstığı uyarısında bulundu ve siyasi rakiplerini tüm ülkenin geleceğini sabote etmeye çalışmakla suçladı.

Ekvador Latin Amerika'nın beşinci büyük petrol üreticisi. Hükümet eylemlere son vermek için bölgede olağanüstü hal ilan etti.

Bölgeye sevkedilen ordu, protestocuları dağıtmak üzere gözyaşartıcı gaz kullandı. Olaylarda yaralananlar olduğu belirtiliyor. Sucumbios kentinden üst düzey bir yetkili ise tüm kentin ayaklandığını öne sürerek, "ordu gelsin de hepimizi hapse atsın" sözleriyle meydan okudu.

Ekvador'un petrol ihracatını durdurma kararı zaten ABD'nin üretim kapasitesindeki düşme nedeniyle Fenomenbet sıkışık bir seyir izleyen petrol piyasalarında fiyatları yeniden 64 dolar düzeyine doğru çekti.

Petrol fiyatları geçen Cuma, varil başına 67,10 doları görerek rekor kırmış, ancak daha sonra düşüşe geçmişti.

Ekvador ekonomisini serbest piyasa siyasetleri ile yöneten Ekvador lideri Lucio Gutierrez geçen Nisan'da görevden ayrılmak zorunda kalmış, yerini alan Alfredo Palacio bu siyasetlerde değişiklik yapması için yoğun baskı altında kalmıştı.

Ülkenin gelirlerinin yakkaşık dörtte biri petrol satışlarından sağlanıyor. Ancak Ekvador toplumunun tüm kesimleri petrol gelirlerinden eşit ölçüde faydalanamıyor. Toplum yaşamına hakim durumdaki İspanyol kökenlilerin yaşam koşulları yerli halka göre çok daha yüksek.

Kaynak:BBC

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim