İzmirli işadamı Yusuf Yüce 2008 yılında yaşanan mali krizde çok zor günler geçirdi. Kendine hobi edindiği gemi modelciliği sayesinde hayata tutundu ve kurduğu gemi modelcileri derneğiyle, bir sanatın kapısını araladı. Her yaptığı gemi modelinin bir hikayesi var ve Türkiye'nin dört bir yanından o modellere talip çıkıyor.

Herşey 2008 yılının sonlarına doğru başladı. Dünyada yaşanan ekonomik kriz İzmir'i de vurmuş özellikle Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde onlarca fabrika kapanmış, yüzlerce işçi işsiz kalmıştı. Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikasında makine ekipmanları yapan işadamı Yusuf Yüce de onlardan biriydi. Yüce, dönemin zor şartlarına göğüs germeye çalışmış, işyerini kapatmamak ve çalışanlarını ekmeksiz bırakmamak için büyük mücadele vermişti. Bu mücadele Yüce'yi oldukça yıpratmıştı.

"SAĞLIMIZI KAYBETMİŞTİK"

Onun için birkaç çıkış yolu vardı. Ya psikolojik destek alacak ya tüm işlerinden vazgeçecek ya da kendini dinlendirecek ve o ortamdan alıp götürecek bir şeyler yapacaktı. O, son yolu seçti ve önceleri sadece adını duyduğu gemi maketi yapımını öğrenmeye karar verdi. Zor günleri böyle atlattığını belirten Yusuf Yüce, "O günleri anlatmak bile bana zor geliyor. Birçok arkadaşım o süreçte sağlığını kaybetti... Bizler de çok zor günler yaşadık. Ancak doktorlarım ve çevremdeki insanlar bu süreci, kafamı dağıtacak bazı meşguliyetler bularak daha rahat atlatabileceğimi söylediler. Gemi modelciliği konusunda araştırmalar yaptım. Uzman kişilerle görüştüm ve başladım" diyor.
Sözlerine "Gemi modelciliği Beni iyice sardı" diyerek devam eden Yüce, "Maketin başına oturduğumuz zaman gerçekten bu dünyadan kopuyorsunuz. Yaptığınız geminin hikayesini, tarihini, parçalarını düşünmekten başka bir şey düşünmeye fırsatınız olmuyor. İşte o zor günlerde tam da benim isteğim bir hobiydi gemi modelciliği" diyor. 2009 yılına gelindiğinde kriz atlatılmış ancak gemi modelciliği Yusuf Yüce'de bir sevdaya dönüşmüş. Bu süreçte tanıştığı gemi modelcisi arkadaşlarıyla bir dernek kurarak bu konuyu ulusal ve uluslararası düzeye taşımaya karar vermiş ve Gemi Modelcileri Derneği'ni(GEMODER) kurmuşlar. 56 üyeye ulaşan dernekte bugün asıl sorun; üyelerin rahat çalışabileceği yer ve ulusal tarihimizi yapsıtan gemi modellerinin oluşturulduğu bu sanata sahip çıkacak bir yetkili.

Müze kurulabilir

Türk tarihinin ilk savaş gemisi olan "Göke"yi bir minyatürden esinlererek yapan Yusuf Yüce, Savarona'ın da bu şekilde modelini çıkarmış. Eserlerinin satışını da yapan Yüce, "Temel amacımız satış değil, çünkü iş ticarete döküldüğünde kalite düşüyor. Özellikle Çin malı maketler bugün piyasada dolaşıyor ve birkaç yılda parçalanıyor. Bizler ise ıhlamur, tik, abanoz ve armut ağaçlarını kullanıyoruz. Devlet kurumlarıyla yapacağımız görüşmeler sonunda bir müze oluşturulabilir. Elimizde 80 kadar model bulunuyor. Bizler de yapacağımız modellerle bu müzeyi geliştiririz" dedi.

Editör: TE Bilişim