İzmir Ekonomi Zirvesi

İMEAK DTO İZMİR ŞUBESİ BAŞKAN YARDIMCISI ERCAN: “EKONOMİ HEDEFLERİNE ULAŞILMASINDA DENİZCİLİK SEKTÖRÜ ÖNEMLİ”

İMEAK DTO İzmir Şubesi, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri ev sahipliğinde Yeni Asır Gazetesi’nin girişimleriyle Swiss Otel’de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin katılımıyla gerçekleşen İzmir Ekonomi Zirvesi’nde, İzmir’in orta ve uzun vadeli ekonomi projeleri değerlendirildi.

Toplantıda konuşan İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Savaş Ercan, Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık mal ihracatı ve 25 bin dolarlık kişi başına düşen milli gelire ulaşması hedefinde denizcilik sektörünün önemli bir rol üstlendiğini söyledi.

Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapmak amacıyla hükümetin uygulamaya koyduğu yeni teşvik sisteminin ülkeyi ekonomik sınırlarla bölgelere ayırdığını ve bu durumun en çok İzmir’i etkilediğini aktaran Ercan, “Bu sistem İzmirli yatırımcıyı zor durumda bıraktığı gibi, daha fazla teşvikten yararlanabileceği diğer bölgelere yönlendirmektedir. 2013 yılı işsizlik rakamlarına göre işsizlikte düşüş eğiliminin devam ettiğini gözlemlemekteyiz. Bu düşüş ülkemizin gelişimi açısından son derece sevindirici olmakla beraber, olumlu etkileri maalesef İzmir’e yansımamaktadır. 2013 yılında Türkiye genelinde işsizlik % 9,7 seviyesinde iken, İzmir’de yüzde 15,4 seviyelerindedir. Bu durumun nedenleri; İzmir’e ülkenin dört bir tarafından gelen göçe karşılık yeni iş alanlarının yaratılamaması, sanayici-üretici ve yatırımcı açısından İzmir’i bir “cazibe merkezi” haline getirecek politikaların geliştirilememesidir” dedi.

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM SIKINTISI YAŞANIYOR

Denizcilik sektöründe 2008 yılında yaşanan küresel krizin etkilerinin azalmaya başlamasıyla sektörde arzın fazla olmasından dolayı bu talebi karşılayacak istihdam sahalarının yeterince bulunmadığına dikkat çeken Ercan, “Gerek fakülte-yüksekokul seviyesinde, gerekse de lise seviyesinde son yıllarda bir çok denizcilik okulu açılmış, öğrenci alınmış ve mezun edilmiş olmasına rağmen, özellikle Türk Bayraklı gemi filosunun küçülmesiyle istihdam sıkıntısı baş göstermiştir. Ayrıca, mezuniyet öncesi öğrencilerin zorunlu deniz stajı yapabilmek için gemi bulmaları neredeyse imkansız hale gelmiştir. Doğru planlama şarttır. Gelinen noktada ise eğitim kurumlarının konsolidasyonu ile bölgesel denizcilik akademileri şeklinde yapılandırılmaları doğru olacaktır” diyerek görüşlerini aktardı.

ALSANCAK LİMANI İÇİN YATIRIMLAR HAYATA GEÇİRİLMELİ

İzmir Limanı’nın 5.000 yıllık geçmişi ile bölgemizin en eski limanı olma özelliğini taşıdığına dikkat çeken Ercan, “1989 yılında işletme hakkı TCDD’ye verilen İzmir Limanı’nın konteyner elleçlemesini incelediğimizde; son 10 yılda 700 bin ile 900 bin TEU arasında bir dağılım olduğunu görmekteyiz. Limanın modernizasyonu kapsamında, 300 milyon dolarlık bir yatırım yapılacağı planlanmış, ancak şimdiye kadar 70 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirildiği öğrenilmiştir. Özelleştirme sürecinin iptal edilmesinden dolayı tamamlanamayan yatırımların, devlet kanalıyla mı yoksa yeniden özelleştirme yoluyla mı yapılacağı konusuna açıklık getirilmesi ve limanın ihtiyacı olan yatırımların ivedi olarak hayata geçirilmesi gerekmektedir. Aliağa bölgesinde ise Nemrut Limanları ve Gemi Geri Dönüşüm Sanayi Bölgesi yer almakta olup, yakın gelecekte Çandarlı Limanı ve Petkim limanı bölgeye dâhil olacaktır. Aliağa Nemrut Limanı’nda 2010 yılında hizmete giren Nemport ve Ege Gübre Limanları konteyner elleçlemede bölgeye büyük katkı sağlamıştır. Ayrıca, İzmir ve Aliağa limanlarında elleçlenen toplam konteyner miktarı 2008 yılında 895 bin TEU iken, 2013 yılında 1 milyon TEU’nun üzerine çıkarak bölgemizde 4 yılda yaklaşık % 25 artış sağlanmıştır” diye konuştu.

ÇANDARLI, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK AKTARMA LİMANI

Ercan, dalgakıranı tamamlanan Kuzey Ege Çandarlı Limanı tamamlandığı zaman 4 Milyon TEU konteyner kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük aktarma limanı olacağını belirterek, limanın asıl özelliğinin, kıtalararası transit konteyner limanı özelliklerini taşıması olduğunu kaydetti. 2013 yılında yapılan ihalede herhangi bir firmanın limana teklif vermediğini vurgulayan Ercan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun en önemli sebebi; şartname koşullarının uzun vadeli projenin “fazlar” yerine, kısa vadede yerine getirecek zorlukta olmasındandır. Dolayısıyla mevcut kapasitenin ilk yıllarda kullanılması mümkün olamayacağından, atıl bir kapasite yaratılacaktır. Limanın çevre bağlantılarını sağlayacak otoyol ve demiryolu bağlantılarının da yüklenici firmadan istenmesinin ve bunun doğuracağı finansal ve idari belirsizliklerin sorun olacağı düşünülmektedir. Oda olarak önerimiz; söz konusu bağlantı yollarının, devlet imkânları ile yapılacak şekilde ihale şartlarının oluşturulmasıdır.”

İMEAK DTO İZMİR ŞUBESİ’NİN ÖNERİLERİ

*Alaçatı’daki sörf turizminin gelişimine ve devamına imkân verecek şekilde alt yapı, çevre ve peyzaj düzenlemelerin yapılması, mevcut tesislerin belgelendirme kayıt ve denetim çalışmalarının hızlandırılması,

*Kruvaziyer turizmde sadece İzmir ve Ege bölgesi özelinde değil, tüm limanlar adına ülke politikası oluşturmalı ve rekabet gücümüz artırılmalı,

*Gemi Geri Dönüşüm Sanayi Bölgesi’ne yeni teşvikler uygulanmalı, *İzmir ve Ege bölgesi limanlarının tekrar gözden geçirilerek, ihtisaslaşması sağlanmalı, limanlar arasında rekabet yerine işbirliği konusu gündemdeki yerini korumalı,

*İzmir bölgesel teşviklerden hak ettiği payı almalıdır.

 

Editör: TE Bilişim