Eker: Bu denizleri doğru kullanmalıyız

Kumkapı Hali'nde ''2009-2010 Su Ürünleri Av Sezonu''nun açılışında konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, balıkçılara denizlerin doğru kullanılması yönünde çağrı yaptı.

 Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ''Çocuklarımızın, torunlarımızın, gelecek nesillerin balıkçılık yapmasını, balıkçılık yapmaya devam etmesini istiyorsak bu denizleri doğru kullanmamız, buradaki avcılığı doğru yapmamız lazım'' dedi.

İstanbul Su Ürünleri Komisyoncuları Derneğinin Kumkapı'daki Su Ürünleri Hali'nde düzenlediği ''2009-2010 Su Ürünleri Av Sezonu''nun açılışında konuşan Eker, mayıs ayından bu yana ara verdikleri balıkçılık faaliyetine ''vira bismillah'' deyip tekrar başladıklarını ifade ederek, bu sezonun herkese hayırlı uğurlu, bereketli olmasını diledi.

Eker, balıkçılığın, tarımın önemli alt sektörlerinden biri olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin geçen yıl 650 bin ton su ürünleri üretimi gerçekleştirildiğini, bunun yaklaşık yüzde 23'ünün yetiştiricilikten, geri kalan bölümünün de denizlerden, avcılıktan elde edildiğini bildirdi.

Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı verilerine göre, yetiştiricilik üretiminin dünyada en hızlı arttığı 3. ülke olduğunu belirten Eker, iktidara geldiklerinde yılda 60 bin ton olan Türkiye'deki su ürünleri yetiştiriciliğinin 5 yılda 140 bin tona ulaştığını kaydetti.

Hükümet olarak balıkçılığı destekleme kapsamına aldıklarını, balıkçılara ÖTV'siz yakıt temini uygulaması başlattıklarını anlatan Eker, ''ÖTV'siz mazot, yakıt temin etmekle balıkçılığa verdiğimiz destek 385 milyon lira oldu. 2002'de balıkçılar bir kuruş üretim desteği almazken 2008'de bizim ödediğimiz 92 milyon lira... Hükümetimiz döneminde toplamda verdiğimiz destek 291 milyon lira oldu'' diye konuştu.

Türkiye'deki faal tesislerin sayısının arttığını vurgulayan Eker, ''Biz balıkçılığın önemini, değerini idrak eden, bilen ve bunun gereğini de yapan bir hükümetiz'' dedi.

-SU ÜRÜNLERİ VE BALIKÇILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ-

Mehmet Mehdi Eker, Su Ürünleri Genel Müdürlüğü kurulmasına ilişkin olarak da Tarım Bakanlığının yeni teşkilat yapısında bu hükmün yer aldığını hatırlatarak, ''Su Ürünleri ve Balıkçılık Genel Müdürlüğü adı altında bir genel müdürlük kuruyoruz. Bu, Bakanlar Kurulundan geçti. Yasa tasarısı Meclis'e geldi'' şeklinde konuştu.

Su ürünlerinin kayıt, denetim ve kontrolündeki eksikliklerin giderilmesiyle ilgili bir takım çalışmaları olduğunu anlatan Eker, su ürünleri bilgi ve gemi izleme sistemleri kurulduğunu bildirdi.

Bakan Eker, ''Eğer biz çocuklarımızın da torunlarımızın da gelecek nesillerin de balıkçılık yapmasını, balıkçılık yapmaya devam etmesini istiyorsak, bizim bu denizleri doğru kullanmamız, buradaki avcılığı doğru yapmamız, doğru gerçekleştirmemiz lazım. Bunu de hep beraber yapacağız'' diye konuştu.

Eker, uydu sistemi sayesinde orkinos avcılığı ve taşımacılığı yapan balıkçı gemilerinin takibinin yapılacağını, sistemin Denizcilik Müsteşarlığı tarafından kurulacak olan Otomatik Tanımlama Sistemi ile bütünleştirilmesi için çalışmalar başlattıklarını anlattı.

Marmara Denizi'nde balıkçıların birkaç yıldır karşı karşıya kaldığı bir ''kaykay sorunu'' bulunduğunu hatırlatan Eker, bu sorunla ilgili olarak kendi uzmanları ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı'ndan davet ettikleri uzmanlarla ortak bir proje yürütüldüğünü, uzmanlarca yapılan saha çalışmalarının Ekim ayında tamamlanacağını bildirdi.

Ürünün sağılığı ve kalitesinin su ortamının sağlıklı olmasıyla mümkün olduğunu, su ve ürün numuneleri almaya bundan sonra da devam edeceklerini kaydeden Eker, zaman içerisinde kaynakların sürdürülebilir kullanımı için uygun görülen balık türlerine kota uygulamasının da yaygınlaştırılacağını söyledi.

Denizlerdeki balıkçılık faaliyetinin sürdürülmesini teminat altına almaları gerektiğini belirten Eker, ''Piyasa fiyatıyla, tezgah fiyatıyla üretici fiyatı arasındaki makası daraltmamız lazım'' dedi.

-''YENİ SU ÜRÜNLERİ HALİ YAPACAĞIZ''-

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da yeni su ürünleri hali yapacaklarını belirterek, ''Öyle yapacağız ki bir numara olacak. Gürpınar'da yerini tespit ettik. Ancak orayı bulabildik. Standartları çok ileri bir merkez yapacağız'' diye konuştu.

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ise açılış törenine katılamayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın herkese bereketli bir av sezonu dileği olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Eker, Topbaş ve beraberindekiler, ''2009-2010 Su Ürünleri Av Sezonu''nun açılışını gerçekleştirdi. Duanın okunduğu açılışta Bakan Eker de beraberindekilerle açılış kurdelesini keserken, ''vira bismillah, hayırlı uğurlu olsun, rastgele'' dedi.

Eker ve beraberindekiler daha sonra Kumkapı Su Ürünleri Hali'nde ''İlhan Yılmaz'' adlı balıkçı teknesiyle Kabataş'a hareket etti. Eker, beraberindekilerle teknenin kaptan köşküne çıktı. Eker'in bindiği tekneye Kabataş'a kadar çok sayıda balıkçı teknesi de eşlik etti.

Eker, balıkçı teknesinden ayrılırken, bir gazetecinin ''Yakalanacak balık miktarı konusunda bir sınırlama var mı?'' sorusu üzerine ''Hayır, şu anda yok. Bu yıl inşallah bol, bereketli olacak'' dedi.

Editör: TE Bilişim