Eitzen Maritime Services: Üye sayımız 1641 şirkete yükseldi

Gemi sefer sayılarında ve limanlara uğrak yapan gemi sayılarındaki ciddi azalmanın aynı şekilde gemi kumanyacılık sektörüne de yansıdığını kaydeden Eitzen Maritime Services Başkanı Annette Malm Justad, bu sektörün aslında geçen yılın ikinci yarısından sonra daha fazla etkilendiğini söyledi.

Firma bazında Dubai merkezli Seven Seas Gemi İkmal firmasını satın almaları nedeniyle cirolarının artmasının istisnai olduğunu belirten kısa adı EMS olan Eitzen Maritime Services Başkanı Annette Malm Justad, 2009'un ikinci yarısından başlayarak artan sayıdaki geminin uzun süreli bağlanmasının dikkat çekici olduğunu vurguladı.

Yapılan bu açıklamaya göre, seferdeki gemi sayısındaki düşüş, çoğunlukla gıda ağırlıklı tüketim malları pazarlayan gemi ikmal şirketlerini olumsuz etkiliyor. Justad, gemi işletmecisi şirketlerin fiyatları aşağı çekmek için çok ağır baskı yaptıklarını, alış partilerindeki hacmin sınırlandırıldığını hatırlatarak, "Ellerinde sipariş listesiyle ancak bütçelerine uygun malları almak için hareket ediyorlar" dedi.

Dramatik bir düşüş yok

Bu görüşe karşın, kısa adı ISSA olan Uluslararası Gemi İkmalcileri Birliği Genel Sekreteri Spencer Eade, böylesine dramatik bir düşüşü iddia etmenin doğru olmayacağını belirterek "Bizim gözlemlerimiz ve üyelerimizden gelen raporlar, sektörde biraz daralma olmasına karşın, giderek büyümenin yeniden başladığını göstermekte. Biz öyle vahim bir tablo olmadığı görüşündeyiz" dedi

Bazı gemilerin hizmet dışı kalması nedeniyle muhtelif koylarda bağlanmış olmasına karşın, bu gemilerde kalmış gemi adamları için kumanya ikmalinin devam ettiğine işaret eden Eade, "Bir taraftan da gemi ikmal şirketleri aralarında birleşerek daha güçlü bir kumanyacılık zinciri meydana getirmekte. ISSA üye sayısı son bir yıllık sürede 1641 şirkete yükseldi. Bu gelişme, sektörümüzün bir krizle karşı karşıya olmadığının en güçlü verisi olmaktadır" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim