DENİZCİLİK TEŞKİLATLARI TOPLANTISI İSTANBUL'DA YAPILDI

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) üyesi ülkelerin Denizcilik Teşkilat Başkanları, 2. Dönem toplantısı Denizcilik Müsteşarlığı'nın ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

Teşkilat Başkanları oturumunda konuşan Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz, denizlerden, denize kıyısı olmayan ülkelerin de yararlanması ve bu ülkelerin denize açılan bir kapıları olması için işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, ''Bu doğrultuda atılacak her adımı destekleyeceğimizi bildiriyoruz'' dedi.

Ülkeler arasında ulaşım ve iletişimin sağlanmasıyla ekonomik işbirliğinin de gelişeceğini vurgulayan Yılmaz, ''AB'ye katılma müzakerelerine başlamış bir Türkiye, kazandığı bu deneyimi bölge ülkelerine aktarmaya hazırdır'' diye konuştu.

Gemilerin deniz trafiğinin karadan izlenmesi, liman denetimleri ve güvenlikle ilgili bilgilerin paylaşımının önemine dikkat çeken Yılmaz, denizde seyir, can, mal ve çevre güvenliğini artırmaya yönelik gerçekleştirilecek her türlü girişimin teşkilata üye tüm ülkeler tarafından desteklenmesi gerektiğini belirtti.

EİT Genel Sekreter Yardımcısı Masroor Junejo ise limanların ekonomik kalkınmada önemli rol oynadığını belirterek, EİK üyesi 10 ülkenin 7'sinin denize çıkışı olmadığını hatırlattı. Junejo, ''Denize kıyısı olmaması nedeniyle ülkeler ticaret ve kalkınmada geri kalabilmektedirler. Ancak işbirliği olması halinde ekonomik kalkınma ilerleyecektir'' dedi.

Toplantıya katılan Azerbaycan, İran, Pakistan, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan delegeleri de bölgesel işbirliğinin geliştirilmesinin önemini belirttiler.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim