Ege’nin sualtı hazinesi ortaya çıkarılıyor

Kayıp eskiçağa ait deniz ticareti hakkında bilgi edinmek ve bu amaçla kullanılan batık gemileri bulmak amacıyla TÜBİTAK, Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ), Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi tarafından yürütülen Ege Bölgesi Sualtı Arkeolojisi Araştırma Projesi, tam yol ilerliyor. Çalışmaları 2005 yılında başlayan ve 2010 yılında tamamlanacak proje kapsamında sualtındaki deniz mirasının görsel ve bilimsel arşivi oluşturuluyor. DEÜ’ne ait olan Dokuz Eylül 1 ve Piri Reis araştırma gemileri ile gerçekleştirilen araştırma çalışmasında bugüne kadar Ege sularında 7 ayrı batık tespit edildi.

Projenin tanıtımı için Sığacık Yat Limanı’nda düzenlenen basın toplantısına projenin takım kaptanı Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Özdaş,

Öğretim Üyesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Dr. Cem Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Sualtı Arkeoloğu Hüseyin Vural ile Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh katıldı. Toplantıda konuşan Özdaş, iki yıldır süren proje kapsamında elde edilen gemi enkazları envanterleri ile çeşitli dökümanlarla arşiv oluşturulduğunu söyledi. Özdaş, proje kapsamında Çeşme-Kuşadası, Foça-Çandarlı Körfezi ve Gökova-Assos’da incelemelerde bulunacaklarını belirterek, bugüne kadar 7 ayrı batığı tespit ettiklerini kaydetti. Özdaş, “Deniz ticaretinin yoğun olduğu Ege Bölgesi’nde yaptığımız kazılarda gene lahit, tabak, zeytin ve şarap taşıyan anfoları taşıyan gemi batıkları ile karşılaştık. Bu projenin amacı, denizcilik tarihine ait belge ve verileri toplamaktır. Bugüne kadar 7 batıkta inceleme yaptık ve 4 tanesi ilk defa günışığına çıkarıldı. Bunlar arasında M.Ö. 1 yy,  M.Ö. 4 yy Helenistik Dönem, 1770 Çeşme Savaşı Osmanlı dönemine ait amiral gemisi Burcu Zafer batığında incelemelerde bulunduk. Ege Denizi’nde bu çalışmaları yapan tek biziz. Bizim dışımızda Amerika Sualtı Arkeoloji Enstitüsü’nün  Alaçatı Kızılburun’da bilimsel amaçlı bakanlığın kontrolünde araştırma çalışmaları sürüyor” diye konuştu. Dokuz Eylül 1 Gemisi, Piri Reis Gemisi ve 9 kişilik bir ekip ile araştırma çalışmalarını yürüttüklerini hatırlatan Özdaş, ekipte 6 arkeolog, jeofizik uzmanı, jeoloji uzmanının da görev aldığını söyledi. Özdaş, “Özel bir teknik ve ekiple yaptığımız dalışlarda elde ettiğimi görüntüleri de kısa bir belgesel haline getirdik. Ayrıca TRT Ankara Belgesel Bölümü’de buradaki dalışlarda bizim ile beraber oldu ve özel bir belgesel yapacak” diye konuştu. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh da denizci bir millet olabilmek için denizi tanımak, tanıtmak ve denizcilik tarihini iyi bilmek gerektiğini söyledi. Bu kapsamda Oda olarak sadece deniz ticareti amaçlı değil denizi ilgilendiren bütün alanlarda destek vermeye devam edeceklerini belirten Dologh, “Önemli olan denize dikkat çekmek. Denizci olmayan bir milleti denizci yapmak için çabamız sürecek” dedi.

Kaynak:Seda GOK-IZMIR

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim