EGEMEN-2015 Fiili Amfibi Tatbikatı Başladı

Türk Deniz Kuvvetlerinin ev sahipliğinde ABD Deniz Kuvvetleri unsurları ile İngiltere ve Güney Kore'den gözlemcilerin katıldığı tatbikat, Foça Deniz Üssü'nde başladı

Deniz Kurmay Kıdemli Albay Şaban Aydın, TCG Kemalreis Gemisi'ndeki basın brifinginde, çok uluslu amfibi harekat planlama ve icrasına ilişkin bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak amacıyla çalıştıklarını söyledi. Türkiye'nin ev sahipliğindeki tatbikatın Amfibi Görev Grup Komutanı Tümamiral Aydın Şirin tarafından sevk ve idare edileceğini belirten Aydın, ilk safhanın tatbikat öncesi, ikinci safhanın kuvvet ve entegrasyon, üçüncü safhanın da senaryoya dayalı amfibi harekat ve sivil vatandaşların tahliyesi eğitimlerinden oluşacağı bilgisini paylaştı. Aydın, tatbikat sonunda değerlendirme toplantısı gerçekleştirileceğini dile getirerek, Türkiye'den bin 76, ABD'den bin 325 personelin katılacağını, İngiltere ve Güney Kore'nin de ikişer gözlemci bulunduracağını anlattı. Deniz Kurmay Kıdemli Albay Şaban Aydın, Foça Deniz Üssü'nde başlayan tatbikatın Doğanbey'de tamamlanacağını sözlerine ekledi.

 Komutan görüşleri

Amfibi Görev Grup Komutanı Tümamiral Şirin, karşılıklı çalışılabilirlik ve iş birliğini geliştirmek amacıyla icra edilen tatbikatın başarılı ve güzel geçmesini diledi. Tümamiral Şirin, tatbikatın ABD'nin "USS KEARSARGE" çok maksatlı amfibi hücum gemisinden sevk ve idare edileceğini vurgulayarak, karşılıklı eğitimlerle kazanılacak tecrübenin, 2021'de hizmete girmesi planlanan çok maksatlı Türk amfibi hücum gemisi için de hazırlık olabileceğini söyledi. Brifinge katılan Amerikan Amfibi Birlik Komutanı Augustus Benett de tatbikatın önemli bir deneyim fırsatı sunduğunu kaydetti.

 Tatbikat

EGEMEN-2015 Fiili Amfibi Tatbikatı'na Türk Deniz Kuvvetlerinden bir fırkateyn, 2 korvet, bir denizaltı, 4 hücumbot, 7 amfibi gemi, 3 karakol gemisi, 2 lojistik destek gemisi, bir deniz karakol uçağı, bir helikopter, bir amfibi deniz piyade taburu ve bir amfibi keşif bölüğü katılacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığından 2 F-16, Sahil Güvenlik Komutanlığından da 2 SG botu, bir CASA uçağı ve bir helikopter tatbikatta yer alacak.

Türk Deniz Kuvvetleri unsurlarına ek olarak ABD'den de "USS KEARSARGE" çok maksatlı hücum gemisi, 3 hava yastıklı çıkarma aracı, bir seferi deniz piyade bölüğü, bir hafif zırhlı araçlı keşif bölüğü, 8-12 Osprey, 4 Kobra ve 3 Huey Helikopteri, 6 Harrier savaş uçağı katılacak. Ege Denizi'ndeki tatbikat, 28 Ekim Çarşamba günü sona erecek.

Editör: TE Bilişim