Deniz Kuvvetleri, Egeli Sanayicileri Savunma Sanayiine Yatırıma Çağırdı

Envanter Kontrol Merkezi Komutanlığı, Ege Bölgesi Sanayi Odası ile işbirliği yaparak, Egeli sanayicileri Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaç duyduğu malzemeler hakkında bilgilendirdi. Komutanlık, Egeli sanayicileri savunma sanayiine yönelik üretim yapmaya çağırdı.

EBSO Meclis Salonu'nda gerçekleşen toplantıda, Envanter Kontrol Merkezi Komutanlığı İç Kaynak Araştırma Şube Müdürlüğü'nden İkmal Yarbay Recai Alkan, İkmal Binbaşı Fatih Koca, Mühendis Kıdemli Yüzbaşı Murat Korkut, Elektrik Elektronik Mühendisi Ahmet Galyan ve Makine Mühendisi Hasan Ağar'dan oluşan ekip, malzeme tedariğinde yerlileştirme çalışmaları hakkında yaptıkları sunumda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaç duyduğu malzemeleri anlattı.

Komutanlık sunumunu yapan İç Kaynak Araştırma Şube Müdürü İkmal Binbaşı Fatih Koca, denizcilik malzemelerinden elektronik kartlara, havalandırma sistemlerine kadar hemen her alanda malzeme tedariği yapıldığını belirtti. Koca, "Misyonumuz; Deniz Kuvvetlerimizi ojistik açıdan harbe hazırlığın en üst seviyede tutmaktır. Savunma sanayiinde ihtiyaç duyulan malzemelerin büyük çoğunluğu yurtdışından alınıyor. Ancak yurt dışından yapılan tedariklerde fiyatlar yüksek olduğu gibi tedarik süreleri de uzun. Yerli sanayimizin gelişmesi yurt içinden tedarik için büyük önem taşıyor. İhtiyaçlarımız yurt içinden karşılanırken hem sanayimiz gelişecek ve istihdam artacak hem de döviz kaybı önlenerek ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Savunma sanayiine yönelik üretim, bu alandaki yüksek kalite standartları nedeniyle firmaların diğer NATO ülkelerindeki ihalelere teklif vermelerini de sağlayacak" dedi.

Envanter Kontrol Merkezi İç Kaynak Araştırma Şube Müdürlüğü envanterinde 8 bin 635 yerli firmanın kayıtlı olduğunu anlatan İkmal Binbaşı Koca, çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Komutanlığımız yerlileştirilecek malzemeyi ve üretim yapabilecek firmaları tespit eder. Ürün imalatı gerçekleştirilmesi aşamalarında firmaya yardımcı olur. Firmalara ulaşabilmek için malzeme sergisi açılması organizasyonları yapar. Yerlileştirilen malzemenin bilgisini Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na sunar. Malzemelerin son 5 yıllık sarf miktarları, kullanıldığı cihazlar ve yerler, raf ömürleri, teknik bilgileri, numuneleri dikkate alınarak tedarik kararı verilir. Üretim aşamasında özellikle mühendislik ve Ar-Ge çalışmalarında firmalara yardımcı oluyoruz. Yerlileştirme çalışmaları ile şu ana kadar 21 bin 950 malzeme tedarik edilirken yaklaşık 2 milyon dolarlık tasarruf sağlanmıştır. 80 milyon dolarlık alım kararı ve 41 milyon dolarlık gerçekleşme rakamı içinde bu oran küçümsenmeyecek bir başarıdır. Pekçok malzemede tedarik süreleri ve ödenen bedellerde yüzde 75'e yakın tasarruf sağlanmıştır."

İkmal Binbaşı Koca, milli gemi (milgem) projesi hakkında da Egeli sanayicileri bilgilendirirken, tamamen yerli üretimle yapılan gemilerin olması yolunda önemli bir adım atılacağına da dikkat çekti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Envanter Kontrol Merkezi Komutanlığı İç Kaynak Araştırma Şube Müdürlüğü ekibi, İzmir'de bulundukları süre içinde firma ziyaretleri de yaptı. Firmaların yüzde 70'inin makina altyapısı, istihdam edilen nitelikli eleman ve üretimleriyle savunma sanayiine yönelik çalışma yapabilecek ölçüde olmasına rağmen bugüne kadar bu yönde bir girişimde bulunmadıkları belirlendi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, oda üyesi sanayicilerin savunma sanayiine yönelik üretim yapmalarını teşvik etmek amacıyla Savunma Sanayii Komitesi oluşturduklarını hatırlattı. EBSO'nun üyelerinin üretim ve kalitede ulaştığı noktayı, uluslararası pazarlarda rekabet edebilecek gücü geçtiğimiz Mayıs ayında Ankara'da gerçekleştirilen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF) açtıkları ve yabancı askeri yetkililerin bile ziyaret ettiği standla gözler önüne serdiklerini ifade eden Taşkın, "Egeli sanayiciler savunma sanayiine yönelik üretimle hem yurt içi hem de yurtdışı rekabette yeni bir boyuta geçebilecek yapıya sahipler. Biz de onların güçlerinin farkına varmaları için büyük çaba gösteriyoruz. Düzenlediğimiz organizasyonlarla bu alanda yerlerini almalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

sondakika.com

Editör: TE Bilişim