BOTAŞ: EGEGAZ'ı ekonomiye kazandırdık

İran’ın Türkiye’ye aktardığı doğalgazı kısmasının ardından, BOTAŞ arz güvenliğini sağlamak için EGEGAZ A.Ş’ye ait LNG terminaline 235 milyon metreküp depolama işlemi gerçekleştirdi.

BOTAŞ, arz güvenliğini sağlamak amacıyla Ege Gaz LNG terminaline 235 milyon metreküp depolama işlemi gerçekleştirdi. BOTAŞ’tan yapılan yazılı açıklamada, doğalgaz arz güvenliğini sağlamak amacıyla, 4-25 Aralık tarihlerinde Aliağa LNG terminaline getirilen gemilerle her biri 125 bin metreküp LNG’nin depolandığı bildirildi. Açıklamada, 11 Ocak 2007 tarihinde de Belçika bandralı LNG kargo gemisi Exceisior tarafından getirilen 145 bin metreküp LNG’nin sisteme dahil edildiği kaydedildi.

BOTAŞ’ın ticari anlaşma sağladığı her üç gemi için ödediği fiyatın, geçen yıl ve 2007’de işlem gören yaz ve kış ayları doğalgaz fiyatından daha düşük oldu belirtildi. Uzun dönemli kontratlarla alınan doğalgaza ilave olarak 3 LNG kargo gemisinin daha getirilmesine ihtiyaç bulunduğu kaydedilen açıklamada, bu konuda görüşmelerin sürdüğü ifade edildi. Açıklamada, Aliağa LNG terminalinin devreye girmesi sonucunda, iletim hatlarının batı kısmına gaz verilmesi, Ege bölgesindeki müşterilere ve elektrik üretim santrallerine taahhüt edilen gaz arzının sorunsuz sağlandığı bildirildi. Açıklamada, "EGEGAZ A.Ş’ye ait LNG terminalinden hizmet alımı yoluyla yararlanmasında da aynı amaç güdüldü. Arz ve şebeke güvenliğine katkı sağlanırken, diğer taraftan da atıl durumda bulunan önemli bir tesis de, ülke ekonomisine kazandırıldı." 

ANKA-Hürriyet

Editör: TE Bilişim