EGEGAZ'A 2.DOĞALGAZ BOŞALTIMI

Cezayir'de gelen 125 bin metreküp LNG, Aliağa'daki Eggegaz'a ait LNG terminaline boşaltılmaya başlandı.

Cezayir'den Larbi Ben M. Hidi aldı gemi ile gelen 75 milyon metreküp doğalgaza eşdeğer 125 bin metreküp LNG, Aliağa'daki Ege gaz'a ait LNG terminaline boşaltılmaya başlandı.

Türkiye, doğalgaz arz ve şebeke güvenliğine katkı sağlamak ve kış aylarında artan günlük doğalgaz şehir ve sanayi tüketimlerini kesintisiz olarak karşılayabilmek amacıyla, BOTAŞ tarafından alınan bir dizi tedbirler kapsamında, İzmir Aliağa'da kurulu Egegaz'e ait Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) Terminali'nden hizmet alımına yönelik olarak sürdürülen çalışmalar sonuçlandırılmış ve 19 Ekim 2006 tarihinde BOTAŞ ile Egegaz arasında bir hizmet alım sözleşmesi imzalanmıştı.

Türkiye için yeni bir doğalgaz giriş noktası konumunda olan bu terminale BOTAŞ tarafından yönlendirilecek gemilerle getirilecek LNG, burada depolanıp gazlaştırılarak BOTAŞ'ın iletim şebekesine sevk ediliyor. BOTAŞ'tan yapılan açıklamaya göre, dün Sonatrach firmasına ait Cezayir Bandıralı Larbi Ben M. Hidi adlı LNG gemisi, yaklaşık 75 milyon metreküp doğalgaz eşdeğeri 125 bin metreküp LNG'yi Aliağa'daki Egegaz'a ait LNG terminaline getirerek, boşaltım işlemine başladı. Aynı gemi 4 Aralık 2006 tarihinde Aliaga LNG terminaline aynı miktarda LNG getirmişti.

Açıklamaya göre, Aliağa LNG Terminal istasyonunun devreye girmesi sonucunda; batı iletim hatlarına ilave gaz miktarlarının taşınması nedeniyle, Ege bölgesindeki potansiyel müşterilere ve Elektrik Üretim Santrallerine (ENKA-İzmir Santrali, TÜPRAŞ, PETKİM, HABAŞ v.s.) taahhüt edilen (40-42 Barg) yüksek basınçtaki gaz arzı sorunsuz olarak sağlanacak. Bölgedeki iletim hatlarında basınç profili yönünden daha emniyetli ve güvenilir bir işletmecilik yapılacaktır.

Bu nedenle, bölgedeki düşük basınç profili kaynaklı Doğalgaz kısıntısı-kesintisi gündeme gelmeyecek. İlk aşamada 1 yıl süreli ve yıllık 1.1 milyar metreküp LNG'nin depolanması ve gazlaştırılmasını öngören hizmet alımı, ileride oluşabilecek ihtiyaç ve koşullar çerçevesinde sürdürülebilecek.

Kaynak: Lojiport www.lojiport.com

Editör: TE Bilişim