Ege’deki ilk petrol kuyumuz 10 güne açılıyor

TPAO’nun Ege’de başlatacağı arama için beklenen Southern Cross isimli dev platform, Ege’ye çıkmak için start bekliyor. Son günlerde karasularımızı ihlal eden Yunanistan’ın bu hamleye karşı nasıl tavır alacağı bekleniyor

Türkiye kıyılarındaki petrol arama faaliyetlerine hız veren Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Ege’de arama çalışmaları için geri sayım başladı. TPAO’nun, Avustralya’dan kiraladığı Southern Cross isimli dev platform, Tuzla’da start bekliyor. TPAO Genel Müdür Vekili Mehmet Uysal, Avustralya bandıralı 12 bin grostonluk Atwood Southern Cross adlı arama platformunun, önümüzdeki günlerde Ege’ye çıkacağını belirterek “Ege Denizi’nde ilk kuyumuzu bir hafta, en geç 10 gün sonra açacağız” dedi.

6 mil açıkta arama

TPAO’nun yaptığı hazırlığa göre, petrol arama çalışması Gelibolu’nun 6 mil açığında gerçekleşecek. Sondaj çalışması Kabatepe ve Kuzu limanları arasında yapılacak. Sondajda 3 bin metre derinliğe inileceği belirtiliyor.

Söz konusu bölgenin kıta sahanlığı açısından hiçbir problem taşımadığını belirten TPAO yetkilileri, bu bölgenin 1974’ten bu yana petrol arama ruhsatına sahip olduğunu belirttiler. TPAO yetkilileri ayrıca Yunanistan’ın yıllar boyunca Taşoz Adası açıklarından petrol çıkardığını hatırlatarak, “Biz de yeni sondajına başlayacağımız bölgeden çok umutluyuz” diye konuştular.

Bu arada Yunan sahil güvenlik botları ve balıkçı teknelerinin son günlerde artan karasuları ihlallerinin TPAO’nun arama çalışmalarını engellemek için atılmış adımlar olduğu yorumları yapılıyor.

Genelkurmay Başkanlığı verilerine göre, Yunan deniz unsurları yeni yılın ilk 14 gününde Ege Denizi’nde 13 karasuları ihlali, Yunan savaş uçakları ise Ege’de 15 hava ihlali gerçekleştirdi. Yunanistan’ın kendi kıta sahanlığını sürekli genişletme eğilimin, Ege’deki potansiyeli kazanmak istemesinden kaynaklandığı yorumları yapılıyor.

1987’de Yunanistan’ın kıta sahanlığını uluslararası hukuka aykırı biçimde 12 mile çıkarması ve ihtilaflı bölgelerde petrol aramak istemesi yüzünden iki ülke savaşın eşiğine gelmişti. O günden bu yana Türkiye’nin petrol arama çalışmalarını engellemek isteyen ve bunun için uzlaşmaz bir tutum sergileyen Yunan tarafının bu süreçte nasıl bir tavır takınacağı merak ediliyor.

Bir dev geçecek

Öte yandan sondaj için start bekleyen Vassilev Maritime Denizcilik şirketine ait 11 bin 952 grostonluk platformun sondaj vinci uygun görülecek deniz sahasında tamamlanacak. Kulenin takılmasının ardından platform Çanakkale Boğazı’ndan Ege Denizi’ne açılacak ve petrol aramalarına başlayacak. 48 metre eninde ve 88 metre yüksekliğindeki platform, geçen aylarda yine TPAO ara çalışmaları için Karadeniz’e geçiş yapmış ve İnebolu açıklarında doğalgaz aramıştı.

YÜKSEKLİĞİ 88 METREYİ BULACAK

TPAO tarafından Ege Denizi’nde petrol aramak için kiralanan Avustralya bandıralı Atwood Southern Cross dün Tuzla açıklarında bekletildi. 10 Ocak’ta İstanbul’a gelen ve Pazar günü bakım ile oranımı tamamlandıktan sonra İstanbul’dan ayrılması beklenen geminin 24 Ocak’ta Çanakkale’de olması planlanıyor. 90 personele sahip olan 12 bin grostonluk geminin bakımı, Tuzla’da 380 metre uzunluğunda havuza sahip tersanede yapılıyor. Geminin yapılacak eklemelerle 88 metre yüksekliğe sahip olacağı öğrenildi.

Uysal: Gerginlik dayanağı yok

TPAO’nun Ege Denizi’nde petrol arama çalışmaları ile ilgili son durumu VATAN’a değerlendiren Genel Müdür Vekili Mehmet Uysal, son durumu şöyle anlattı: “Dev platformun yüksek kulesi, İstanbul Boğazı’ndan geçerken zorunlu nedenlerle söküldü. Ardından platform limana yanaştırıldı. Şimdi o platformun yeniden monte edilmesi çalışmaları sürüyor. Çok kısa bir zaman sonra bu çalışmalar tamamlanacak ve patformu Çanakkale Boğazı’ndan geçirerek belirlenen rotasyona sevk edeceğiz. Bir hafta, en geç 10 gün sonra Gökçeada’nın 6 mil açığında belirlenen rotasyonda ilk kuyumuzu açacağız.”

Mehmet Uysal, TPAO’nun Gökçeada’nın 6 mil açığında belirlediği rotasyonun Kabatepe ve Kuzu Limanı arasında olduğunu doğrulayarak şu anda TPAO’nun bir tek kuyu açmayı plandığını söyledi.

Söz konusu bölgeye yakın sayılabilecek bir mevkide Yunanistan’ın Kavala ve Taşöz açıklarında petrol çıkardığının hatırlatılması üzerine Uysal, “Bizim rotasyonumuz jeolojik olarak onlardan tamamen ayrıdır. Biz orada Türkiye’nin karasuları içinde çalışacağız. Yunanistan da dahil hiç kimse açısından bir sıkıntı bulunmamaktadır” diye konuştu.

Uysal, “Türkiye’nin petrol araması Yunanistan’la bir gerginliğe neden olacak” yorumlarına ilişkin olarak ise şöyle konuştu: “Kendi kıta sahanlığımız içinde çalışıyoruz. Tamamen kendi kara sularımız içindeyiz. Gerginliğin hiçbir dayanağı yok.”

Vatan

Editör: TE Bilişim