Kıbrıs Rum Basınının İddiasına Göre Bp Doğu Akdeniz'de Zengin Doğalgaz Yatakları Buldu

Kıbrıs Rum Kesimi gazetelerinden Fileleftheros, Ekonomi Eki'nden verdiği "BP Önemli Doğal Gaz Yatakları Buldu" başlıklı haberinde, İngiliz BP şirketinin, Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki deniz alanında Mısır'a ait parselde yaptığı hidrokarbon araştırmalarında, en büyük doğalgaz yataklarından birini bulduğunu bildirdi.

Gazete, BP'nin bu saptaması üzerine Güney Kıbrıs'ın sözde münhasır ekonomik bölgesi ilan ettiği deniz alanının güneyindeki "parsellerinin" hisse değerlerinin de arttığını kaydetti. Haberde, "BP'nin açıklamasına göre, Nil Deltası bölgesinde Damieta kentinden - yani Kıbrıs'a doğru- yaklaşık 50 kilometre mesafede Satis deniz bölgesinde yapılan araştırma ve sondajlarda, 6 bin 500 metre derinlikte olsa bile, önemli doğal gaz yatakları bulundu" denildi. Gazete ayrıca, "Bu, Nil Deltası bölgesinde derinlerde

önemli yataklar bulunduğunu gösteren teknik bir başarıdır. Deniz dibinin yaklaşık 90 metre altında yataklara ulaşıldı. BP'nin bu açıklaması, Kıbrıs'ın ikinci turda imtiyaz hakkı vereceği parsellerin söz konusu bölgeye yakınlığını gündeme getiriyor. Şunu belirtmekte fayda var. Tam da o parseller ilk turda talep görmemişti" şeklinde yazdı.

Gazete, bölgede faaliyet göstermekte olan BP, EXXON Mobile Corp, Royal Dutch, Shell PLCi, Lukoil ve Total S.A. şirketlerinin söz konusu parselleri talep edeceklerine kesin gözüyle bakıldığını, bu nedenle daha küçük ölçekte faaliyet gösteren petrol şirketlerinin Rum Yönetimi'nin imtiyaz hakkı vereceği ikinci turda bu parsellere talip olmayacaklarını yazdı.

sondakika.com

Editör: TE Bilişim