"Ece Su'nun ölümünde annenin suçu yok" raporu

İstanbul Sirkeci'de 5 yaşındaki Ece Su'nun ölümüyle sonuçlanan feribot faciasında üçüncü bilirkişi raporu hazırlandı.

Bir önceki raporda kusurlu bulunan anne Ebru Güleren Yılmaz için bu kez “Kaza inisiyatifi dışında olmuştur” denildi. 13 Nisan 2015 Pazartesi 09:22 İstanbul Sirkeci'de 5 yaşındaki Ece Su'nun ölümüyle sonuçlanan feribot faciasında üçüncü bilirkişi raporu hazırlandı. Bir önceki raporda kusurlu bulunan anne Ebru Güleren Yılmaz için bu kez “Kaza inisiyatifi dışında olmuştur” denildi. İstanbul Sirkeci'de, Ebru Güleren Yılmaz'ın kullandığı aracın arabalı vapura binerken kayarak denize düşmesi sonucu, Yılmaz'ın 5 yaşındaki kızı Ece Su Yılmaz ve annesi Şaziye Güleren hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili daha önce iki bilirkişi raporu hazırlanmıştı. Bunlardan birinde kaptan diğerinde ise anne Ebru Güleren Yılmaz tecrübesiz sürücü olduğu, gerekli manevraları yapmadığı gerekçesiyle kusurlu bulunmuştu. Akşam gazetesinden Hilal Yıldırım'ın haberine göre, olayla ilgili üçüncü bilirkişi raporu da tamamlandı. Bilirkişi bu kez anne Yılmaz’ı kusursuz buldu.

SÜRÜCÜ TECRÜBELİ OLSA DA HAKİMİYETİNİ KAYBEDER

Raporda, anne Yılmaz’ın “Aracın kapaktan kayması arasında 5-6 saniye gibi kısa bir sürede araç arka lastiklerin havaya kalkmasıyla ne kadar tecrübeli de olsa aracın hakimiyetinin kaybedeceği kanaatine varılmış” denildi.

KAPTAN'IN KABAHATİ % 70

Kaptan Erkan Atalay İm'in olayda yüzde 70 derecede asli kusurlu olduğunun belirtildiği raporda, İm’in, araçların tamamını bindiğine emin olduktan sonra kalkış manevrasına geçmesi gerektiği belirtildi.

"ÖNLEM ALINMADI"

Bilirkişi raporunda, olayda gemi sahibi İDO'nun da, araç ve yolcular için biniş, iniş prosedüründe hataları olduğu ifade edildi. İDO’nun gerekli önlemlerin almadığı, özellikle acil durumlarda yolcu ve araç yüklemeleri anında engelleyecek bir sistemi bulundurmaması nedeniyle olayda yüzde 30 oranında kusurlu olduğu belirtildi. Öte yandan Diğer sanıklar Özay Yaşar ve Levent Dönmez ise kusursuz bulundu.

Editör: TE Bilişim